Д-Р ПАЛАШЕВ: ЛОШОТО Е, ЧЕ ПОЛИТИКАТА ЖИВЕЕ В БОЛНИЦАТА

Когато имахме първа среща на консултативния съвет преди близо 4 години, коментирах, че политиката няма място в болницата. Лошото е, че политиката живее в болницата. Всичко случващо се е пряк резултат от намесата на различни фактори. Затова се стигна дотам. Най-лошото е, че сега сме 2015 г. Ако бяхме реагирали преди няколко години, сега шансовете ни за излизане от кризата щяха да са по-добри, заяви на пресконференция заместник-управителят на МБАЛ „Света Екатерина“ – Димитровград, д-р Валентин Палашев.

Въпросът с предишния управител д-р Здравко Наков е уместен. Той ми е състудент, приятели сме от много години. Реакцията му тогава беше необяснима за мен. Самият той не би направил такова нещо, продължи д-р Палашев, загатвайки за външни намеси.

Според него, до този момент много от управленските решения за били абсолютно необясними, неправилни, грешни, основната вина за което има д-р Наков. Естествено се стига до отлив на специалисти, съответно – пациенти.

Говорил съм с колегите, всички искат да се върнат и рано или късно, ще го направят, но чакат да се променят нещата. Те са си тръгнали изгонени, обидени. Изнервям се, когато се говори за план за развитие. Няма такова нещо, има реалности. Пациентите вървят с лекарите. Цялата визия по здравеопазване е сбъркана. Имаме няколко центъра, за които болницата е ключова. Трябва да затворим кръга и да имаме повече контрол, допълни заместник-управителят.

Предложих докладна на ОбС – МБАЛ да изтегли кредит в размер до 1 млн. лв., като Общината стане гарант. Предприех тази стъпка, защото виждам, че с новото ръководство можем да укрепим болницата, има диалог. Преди д-р Наков се затвори и се изолира. Имаше периоди по половин година, без медицински съвети, връзката тотално се скъса. Лични лекари ме питаха към къде да насочват пациентите. Насочваха ги другаде, което водеше до липса на доходи, коментира председателят на постоянната комисия по здравеопазване към ОбС д-р Вълчо Митрушев. Той подчерта, че Община Димитровград прави необходимото, за да я има болницата. На първо място, МБАЛ дори към момента, за този мандат, дължи 719 хил. лв. на Общината. Въпреки това, заделени са 300 хил. лв. за компютърен томограф, 500 хил. лв. – за задълженията към Строй ГСТ и т. н.

Същевременно, договор за 90 клинични пътеки е подписала МБАЛ с НЗОК. Отпаднала е една, в областта на гастроетерологията, съобщи управителят на болницата д-р Матей Матеев.

office2 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук