Д-р Карагьозов: Нито един от хоспитализираните ваксинирани в МБАЛ „Св. Екатерина“ не е в тежко състояние

Много нисък е процентът на ваксинирани, които са хоспитализирани към момента в димитровградската МБАЛ „Света Екатерина“. Нямаме обаче нито един усложнен случай на ваксиниран човек. Ваксиниран пациент, който да е в тежко състояние в ковид отделението на болницата, поне през четвъртата вълна – няма, коментира управителят на лечебното заведение д-р Алдин Карагьозов.

Леглата за болни от коронавирус в ковид отделението на МБАЛ „Света Екатерина“ са общо 31. В последните дни заети са от 22 до 25…

В предходния период има 6 до 8 незаети. Работим на капацитет от около 80%, с 20-процентен запас. Системата при нас не е претоварена. Поне през четвъртата вълна от заразата не се е стигало до момента, да кажем, че нямаме свободни легла. Това обаче е динамичен процес и буквално още довечера нещата могат да се променят, подчерта д-р Карагьозов.

По темата дали, ако се наложи, може да бъде увеличена легловата база за пациенти с ковид, управителят коментира, че основно два са проблемите – недостатъчният персонал, при такъв вариант, както и риск от смесване на пациентите, които са с ковид и без.

В димитровградската болница се лекуват ковид пациенти, с леки и средно тежки състояния, на какъвто стандарт отговаря. В единични отделни тежки случаи се е налагало настаняване ОАИЛ, когато влошаването на състоянието става рязко, като при такова стечение, отделението се затваря за 24 часа. Когато пациентът постепенно се влошава, се търси вариант за транспортиране в болниците в Хасково и Свиленград, където приемат по-тежките случаи. Иначе, по думите на управителя, болницата в Димитровград разполага с достатъчна апаратура при такива варианти – апарат за инвазивна вентилация, както и три апарата за интубиране…

Ковид отделението е абсолютно отделено от другите. Продължава да стои въпросът за смесването на потоците при настаняването на пациентите. Временното решение е това да става в различни часове, за да няма кръстосване на потоците, както и с перманентна дезинфекция. Проблемът ще бъде избегнат с външен асансьор. Проектът е одобрен и има изгледи скоро да бъде реализиран, коментира д-р Карагьозов.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук