ДЯДО НИКОЛАЙ НОСИ БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН. ОТЕЦ ГЕОРГИ ГО ПОСРЕЩА

Благодатен огън
контакти

Пловдивският митрополит Николай ще донесе Благодатния огън за православните християни с частен самолет. В предни години държавата е отпускала правителствен. Разноските поемат миряни от Пловдивската епархия. Около 19 часа на Велика събота самолетът трябва да кацне на летището под тепетата. Светият синод е определил Негово Високопреосвещенство да вземе молитвено участие в Йерусалим, като представител на Българската православна църква, информира агенция „Фокус“.

Архиерейският наместник на Хасковската духовна околия отец Георги съобщи, че с делегация ще пътуват за Пловдив на Велика събота. На летището трябва да бъдат в 19 часа. Ще вземат Свещения огън, който след това ще бъде пренесен по храмовете в околията. Отец Георги ще отиде с близо 10 човека, предимно свещеници. Те също ще пътуват с частен транспорт.

Миряните могат да се докоснат до него около 23:30 часа в православен храм „Свети Димитър“ и да запалят своите свещички. В полунощ се обикаля църквата, възвестявайки Великден и Възкресението, каза той.

Благодатният огън се запалва всяка година за Възкресение Христово в едноименния храм, построен на Божи гроб в Йерусалим. Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Интересен факт е, че единственият случай, за който се твърди, че Свещеният огън не е слязъл в пределите на храма, бил през 1579 г. Представители на арменската църква подкупили султан Мурад III и местната градска управа да получат изключителното право да получат огъня и да честват Пасха в храма. Патриарх Софроний и православните поклонници не били допуснати нито в параклиса над Божия гроб, нито въобще в храма, а били изгонени да се молят на входа. Въпреки че арменският патриарх прекарал целия ден в молитви, чудото не се случило. Вместо това Огънят лумнал извън храма, точно пред православния патриарх. Предизвиканите сред миряните вълнения разгневили турските власти и те постановили пасхалната церемония винаги да се води от православния патриарх, а арменският архиерей да го следва и никога да не взема пряко участие в получаването на огъня. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук