ДЪРЖАВА И ОБЩИНА ПРЕД СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА БИВШИЯ ПАРТИЕН ДОМ. ИМА ДУМАТА ОбС

контакти

Общината и държавата са пред споразумение за сградата на Бившия партиен дом в Димитровград, където сега се помещават Районен съд, Районна прокуратура и други институции. Въпросът ще бъде разгледан на следващата сесия на Общинския съвет, на 30 юни, стана ясно на пресконференция. В нея участие взеха кметът Иво Димов, председателят на ОбС Гергана Кръстева, председателите на Районен съд и Районна прокуратура – Иван Маринов и Атанас Палхутев.

Повод за срещата с журналисти стана писмо от министъра на правосъдието Екатерина Захариева и министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Именно МРРБ е принципал на държавната собственост.

presksydВъпросът със собствеността на бившия Партиен дом се точи повече от 20 години. През 1992 г. постройката е иззета в полза на държавата. Три години по-късно е актувана като общинска собственост. През 2012 г. кметът Иво Димов постига принципна договорка за продажба на част от тази сграда на държавата.

Преди 4 години, по чисто политически причини, ОбС не стартира процедурата. Птиченцето каца веднъж…, образно се изрази Димов.

През март 2015 г. Министерството на финансите иска от Върховния касационен съд отмяна на решението от 1995 г. Делото не тръгва, поради унищожена документация. През юни същата година МРРБ завежда иск за собственост върху цялата сграда на Бившия партиен дом.

Следват разговори… за да се стигне до сегашното писмо за спогодба от Захариева и Павлова. Консенсусът се състои в това, че държавата, вече, не претендира за целия комплекс, а за частта касаеща квадратът, в който се намират Районен съд и Районна прокуратура. Другата част ще остане общинска собственост.

Проектът за спогодба е изготвен така, че един път завинаги да уреди въпроса със собствеността. Държавата ще се откаже от останалите части, без да има наплащане на дялове, обясни Гергана Кръстева.

Ние не сме страна в тези правоотношения, но сме потърпевши от ситуацията. Надявам се скоро да има положителен резултат и занапред гражданите на Димитровград да си имат съд и прокуратура, сподели Иван Маринов. Това, което можем да направим, е да отговорим на всички критерии, за да има такива институции, допълни Атанас Палхутев.

Същевременно, към момента няма гаранции от държавата, че Районен съд и Районна прокуратура в Димитровград ще останат на сегашните си места. Този въпрос трябва да реши Висшият съдебен съвет, който работи по издаването на нова съдебна карта.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук