ДЪРЖАВА И ОБЩИНА СИ ПОДЕЛИХА БИВШИЯ ПАРТИЕН ДОМ В ДИМИТРОВГРАД

Държавата и Община Димитровград постигнаха споразумение за подялба собствеността на сградата на бившия партиен дом в града. Спогодбата бе утвърдена от Общинския съвет. 23 гласуваха За, 8 се въздържаха, против нямаше.

По въпроса бе свикана пресконференция преди около две седмици, на която се подчерта, въпросът със собствеността се точи повече от 20 години. Накратко, в средата на миналата година Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ завежда иск за собственост върху цялата сграда на Бившия партиен дом. Следват разговори… за да се стигне до предложение от МРРБ и Министерството на правосъдието, за спогодбата. Тя се състои в това, че държавата, вече, не претендира за целия комплекс, а за частта касаеща квадратът, в който се намират Районен съд и Районна прокуратура. Другата част ще остане общинска собственост.

Не е ясно какъв би бил изходът от съдебния спор, ако Общината продължи да иска цялата собственост върху сградата, актувана като общинска собственост през 1995 г. Районният съд и Районната прокуратура в Димитровград отговарят на почти всички критерии, предвид реформиране на съдебната карта в България. Ако имаме проблем със сградата, има опасност Димитровград да остане без Районен съд, който да премине към Хасково, коментира председателят на Темида в Димитровград Иван Маринов.

Структурата на прокуратурата следва тази на съда. Ако няма съд, няма да има и прокуратура, продължи думите му председателят на държавното обвинение в града Атанас Палхутев.

Няма категорична сигурност, че след спогодбата двете институции ще останат на сегашното си място. Имам уверение от министъра на правосъдието Екатерина Захариева, че ще направи всичко възможно в тази посока. Важно е обаче, че решението за реформирането на съдебната карта е на Висшия съдебен съвет, заяви кметът Иво Димов.

Той подчерта, че има вариант Общината да продължи да се съди с Държавата, за да запази собствеността си. Това, според него, не е оправдано, защото дори собствеността да остане общинска, това ще стане ясно след дълго време, когато вече може да няма съд и прокуратура в Димитровград. Ако решението бъде в ущърб на местната власт, ще последват искове от собственици в сградата, които притежават помещения.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук