Духът на маслодайната роза ще е до деня на будителите в музея

Изложбата „Духът на маслодайната роза“ бе открита в Исторически музей – Димитровград. Тя включва представителни  експонати от фонда на Исторически музей „Искра“-  Казанлък  и  презентира традиционния за Казанлъшкия край поминък за последните над 300 години – инсталация за варене на розово масло и розова вода, съдове за съхранение и износ на розово масло, предмети, показващи историята на търговията с розово масло през XIX и XX век.

Изложбата бе представена от директорите на димитровградския музей Антоанета Станчева и заместник-директора на казанлъшкия музей Радослав Петков, както и от кмета на Димитровград Иво Димов. Формация „Галаксико“, пък, бе подготвила красив танц на розата.

Изложбата, която за първи път излиза от Исторически музей „Искра“, включва 18 постера и 94 експоната, представящи историята на българското розопроизводство и в конкретика за рода Папазови.

Експозицията гостува по повод 75-годишнината от създаването на Димитровград и ще остане в града до деня на народните будители. Чрез нея музеите в Казанлък и Димитровград правят поредната стъпка в популяризирането на богатото културно-историческо наследство на Розовата долина и страната ни.

България е едно от малкото места в света, които са облагодетелствани с перфектни условия за отглеждане на маслодайна роза. Още от XVI век в днешната Долина на розите започва развитието на производството на розово масло, като през XIX век България почти монополизира световното снабдяване с този продукт.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук