Духът на епохата в индустриалните пейзажи на Мария Столарова

Изложбата „Индустриален пейзаж“, с творби на Мария Столарова, бе представена в димитровградската Художествена Галерия „Петко Чурчулиев”. Експозицията бе открита снощи от уредника на галерията Емилия Стоева, сина на автора Стефан Калчев, заедно с доскорошният уредник и временен директор на Исторически музей – Димитровград Антоанета Станчева.

Началото на творческия път на Мария Столарова, доживяла до достолепната възраст от 90 години, започва в Димитровград. Тук тя открива първата си самостоятелна изложба, през 1962 г., годината на създаването на галерията.

Столарова е сред създателите на жанра индустриален пейзаж. От възхищение до отрицание и неразбиране се характеризира творчеството й сред критиците. Това обаче е и ценното в творбите й, защото улавя по свой начин духът на времето. Тя превръща индустриалния пейзаж от поле на пропаганда в поле на смели модернистични експерименти, в които липсва жизнеутвърждаващият соцреализъм. За да избегне критиката, тя започва да рисува портрети, цветя… От друга страна, част от изложбите й са откривани от творци като Светлин Русев, които до голяма степен легитимират нейното изкуство, заяви Стоева. Именно портрет на Светлин Русев, рисуван от Мария Столарова и притежание на галерията в Димитровград, е част от сегашната изложба.

Столарова е обикаляла заводите в цялата страна. Изнасяла ателието си навън, понякога за половин година и по-дълги периоди, през които създавала контакти с хората по места. Част от негодуванието било, че в индустриалните й пейзажи липсва вдъхновеният човек и работник. През тях обаче авторът съумява да прокара собствените си виждания за живота и вътрешната си свобода, акцентира Антоанета Станчева.

Моята майка много сериозно се занимаваше с изкуство. Беше последователна и работеше по мъжки. Не се плашеше от нищо. За нея Димитровград беше началото, с нейната първа самостоятелна изложба, в която изложи индустриални пейзажи, сподели Стефан Калчев.

Освен художник, Мария Столарова е била известна дизайнерка на бижута, шампионка по фигурно пързаляне, виртуозна танцьорка, душата на артистичната бохема на София… и неслучайно я наричат грандамата на българската живопис. Експозицията с нейни творби в Димитровград е част от програмата за празника. В нея са поместени картини от личния архив на семейството й, както и притежавани от димитровградската галерия.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук