„Дръжте се“! Земята се движи с максимална скорост и е най-близо до Слънцето днес

Земята е най-близо до Слънцето и скоростта, с която се движи около него, е максимална днес, пише в своя публикация в социалната мрежа Иванка Данева, доскоро учител по астрономия в Народната астрономическа обсерватория и планетариум (НАОП) „Джордано Бруно“.

На 4 януари Земята премианва през точката от своята орбита, която е най-близо до Слънцето ( миналата година това се случи на 2 януари). Тази точка се нарича перихелий.

Причината е, че въртейки се около нашата звезда Слънцето, планетата ни ( както и останалите 7 планети) обикаля не по идеална окръжност, а по елипса, макар и с малка сплеснатост. Така днес Земята ще е на приблизително 147 милиона километра от Слънцето, т.е. с около 2,5 милиона километра по-близо от средното разстояние.

Този факт не се отразява съществено на климата, защото поради наклона на земната ос, сега Северното полукълбо е обърнато навън, за разлика от Южното, което сега „гледа“ към звездата ни и там е лято. Но пък в Южното полукълбо океаните оказват много по-силно влияние на климата и не може да се твърди, че там лятото е по-топло.

И тъй като днес ще бъдем най-близо до Слънцето, то и скоростта, с която Земята се движи около него тогава, ще бъде най-голяма. Средната скорост на движението й около Слънцето е 108 км./ч., днес ще е 109 км./ч.

Така че, съветът ми е: „държите се“ по-здраво за земята, приятели, и пуснете въображението да „отлети“ към неподозирани дестинации, пише с усмивка и добро настроение Иванка Данева.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук