Дрога в куфар и чанта откриха митничарски кучета в Димитровград

За презентиране на наркотици в Мрежата предупреди шефът на Агенция „Митници“

контакти

Дрога в куфар и чанта откриха митничарски кучета на центъра на Димитровград. Това беше част от демонстрация на сцената на пл. „България“, но наркотиците бяха реални. Информацията обяви Стефан Бакалов – началник отдел „Борба с наркотрафика“ в Агенция „Митници“, която организира в Димитровград събитие, част от кампанията на Агенцията #НЕ СТЕ САМИ. Тя запознава учениците с опасностите от употребата на наркотици.

Събитието е под патронажа на кмета на Димитровград Иво Димов и се провежда по повод 26 юни – Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества.

Бакалов помоли желаещи ученици, които имат раници, да излязат с тях на сцената. След това митничари донесоха още една раница, с дрога в нея. Отделни деца хващаха раницата и бяха пускани кучетата, за да я открият. После бяха сложени куфари, в един от които има дрога. Митничарските кучета се справиха без проблеми. Четириногите се казват Гари и Гая и са брат и сестра.

Освен демонстрации за откриване на дрога, митничари показаха тактики за самозащита, за залавяне на престъпници и бегълци и др. По-рано, пък, бе представена интерактивна презентация за запознаване на ученици от димитровградски училища с опасностите от различните видове наркотици, както и с последиците от употребата им.

Специално за събитието, в Димитровград пристигнаха още директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов, изпълнителният директор на Национална агенция за приходите Румен Спецов.

Включиха се още и специалните посланици на каузата Торино и Пашата. Своята подкрепа за посланието „Не сте сами срещу дрогата“ даде и актьорът и музикант Иван Тишев. Те изпълниха концерт на централната сцена.

Проявата в Димитровград, част от кампанията #НЕ СТЕ САМИ, започна с импровизиран брифинг.

В социалните мрежи се презентират наркотични вещества като безопасни, безвредни и носещи единствено и само удоволствие, без да се коментира каквото и да е за вредата от тях, предупреди директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов.

Той допълни, че Агенцията има готовност да изготви програма за училищата, за да се говори по-често за опасността от различните видове дрога. Румен Спецов добави от своя страна, че НАП също има готовност да се включва в отделните инициативи.

Подобни кампании трябва да са кауза на цялото ни общество – на семействата, родителите, на образователните институции, на местните власти, на държавата като цяло. Това заяви кметът на Димитровград Иво Димов, с благодарност към всички, участващи в настоящата кампания.

Основната цел на кампанията #НЕ СТЕ САМИ е да бъдат информирани децата за рисковете, да получат съвети, които да им помогнат да излязат от ситуации, в които биха могли да се въвлекат. Опасностите са много, подчерта Стефан Бакалов – началник отдел „Борба с наркотрафика“ в Агенция „Митници“. Той акцентира, че се появяват стотици видове нови наркотици, начини на предлагане, използвани от наркодилъри подходи, включително предлагане в интернет платформи, за „зарибяване“ на децата.

Според Бакалов, статистиката показва, че българските тийнейджъри употребяват най-често марихуана, както и синтетични наркотици, които могат да отключат психични проблеми, освен тежки зависимости.

Преди концерта специалните посланици на каузата Торино и Пашата споделиха, че младите хора подражават на изпълнители като тях. Затова имат огромна отговорност да им покажат правилния път, както и да знаят, че не бива да подценяват нито една ситуация, свързана със забранени субстанции.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук