ДО 20 ПАЦИЕНТА НА ДЕН ЩЕ ОБСЛУЖВА НОВИЯТ ТОМОГРАФ В МБАЛ „СВ. ЕКАТЕРИНА“

контакти

До 20 пациента на ден, когато бъде въведен в експлоатация, ще може да обслужва новият компютърен томограф в димитровградската МБАЛ „Света Екатерина“, съобщи д-р Вълчо Митрушев. Това ще стане след малко повече от месец. През този период ще се направят замервания, издаване на протокол за радиационна защита, както и лиценз за ползване от Агенцията по ядрено регулиране.

Досега на пациенти, нуждаещи се от подобни изследвания, им се налагаше да бъдат транспортирани до Хасково, по договор с областната болница. Това са допълнителни разходи за димитровградското лечебно заведение, разхождане на екипи и пациенти. Средно по 50 на месец или около 600 хоспитализирани пациенти на година са отивали в областната болница за подобни интервенции. Скоро няма да им се налага да пътуват. Допълнително, през апарата могат да минават и хора, които не са в стационара на МБАЛ „Света Екатерина“.

Стойността на компютърния томограф е 249 945 лв., без ДДС, осигурени от общинския бюджет. Предстои обучение на екип, който ще се състои поне от трима лекари и трима лаборанти.

Ban-ODПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук