До 10 дни приключва първият етап от строителството на интерконектора България-Гърция

контакти

Строителят на интерконектора България-Гърция пое ангажимент до края на другата седмица да приключи с дейностите, които се изискват за първия етап от изграждането му, така че да можем да го въведем в експлоатация. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков  по време на втората част от проверката на строителството на съоръжението в Диспечерския център до хасковското село Стамболийски, информират от МРРБ.

В инспекцията участват и началникът на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) Деляна Панайотова,  както и  областните управители на Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Веднага, след като приключат дейностите по първия етап, ще бъдат внесени и одобрени т.нар екзекутиви или минимални отклонения от проекта и ще се подпише акт 15, след което документите ще бъдат внесени в ДНСК за Държавна приемателна комисия, обясни процедурата министърът. Той изрази надежда, че много бързо след внасянето на документацията ще се стигне и до разрешение за ползване.

„За последните 2-3 седмици след първите ни разговори, строителят е постъпил изключително отговорно и имаме доста сериозен напредък“, заяви арх. Шишков. И допълни, че благодарение на разделянето на обекта на етапи става възможно пускането му в рамките на следващите десетина дни.

Той беше категоричен, че в това съоръжение не може да бъде направен компромис с нищо по отношение на сигурността и всички елементи, които са част от технологията  по първия етап, ще трябва да бъдат изградени изцяло и качествено.

В  момента се асфалтира довеждащият  път до съоръжението, като се очаква той да бъде завършен до края на другата седмица. Има вече сключени договори с електроенергийния оператор и ВиК дружеството, като е изградена и инфраструктурата.

Областните управители на Кърджали, Хасково и Стара Загора съобщиха, че общините вече са започнали да дават положителни становища за дейностите от първия етап.

Снимка: БГНЕСПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук