До седмица унищожават кокошките от ферма в димитровградско село

контакти

Започна унищожаването по хуманен начин на кокошките-носачки във фермата в димитровградското село Черногорово, в което бе установено огнище на птичи грип – Инфлуенца А. Това, цитиран от БТА, съобщи на заседание на областната епизоотична комисия в областната администрация в Хасково директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Илиев. Мероприятията трябва да продължат до сряда-четвъртък следващата седмица, а пернатите ще бъдат загробени на площадка в близост до стопанството, след което ще последва дезинфекция, уточни Илиев.

Заразата, която бе оповестена вчера, се разпространи във ферма за кокошки-носачки, където се отглеждат към 40 хил. птици.

Около животновъдния обект вече са определени трикилометрова предпазна зона и десеткилометрова наблюдавана зона, припомни Илиев. Той посочи още, че е разпоредено взимането на проби от всички съмнителни птици в района и че предстои изтегляне от пазара на всички яйца, произведени в стопанството. Забраняват се и тържищата, и изложби на птици в зоните. Стопанинът ще бъде обезщетен на пазарни цени.

Д-р Илиев подчерта още, че епизоотичната обстановка по отношение на птичия грип в страната е усложнена и почти всяка седмица констатират нови огнища.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук