До дни ни връхлита най-силната магнитна буря. Как да се предпазим?

контакти

През следващите десетина дни учените очакват най-мощните изригвания на Слънцето. Това може да предизвика една от най-силните геомагнитни бури, с изригвания от клас Х, съобщават метео издания.

Интензивността на рентгеновото излъчване от слънчевите изригвания се обозначава с латинските букви A, B, C, M, X, като с X се обозначават най-мощните изригвания.

Според предварителната информация, на Слънцето са се появили няколко отделни големи групи петна от настоящия му цикъл, които излъчват енергия и плазма. Част от тях засягат вибрациите на цялото Слънце. В предходните дни вече е имало изригвания от клас С. Голяма е вероятността броят им в следващите дни да се увеличи и да се стигне до такива – от клас Х, които да достигат Земята и да предизвикат силни геомагнитни бури.

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма. При достигане на потока до Земята са възможни комуникационни сътресения.

Обикновено смущенията, породени от магнитните бури, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Тези, които са чувствителни към явленията, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух. Доста помага и пиенето на повече вода. Препоръката е да се прекарат няколко часа навън, но да не се прекалява с разходките.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук