Доставят нови респиратори на МБАЛ „Света Екатерина“

Два чисто нови респиратора за нуждите на димитровградската МБАЛ „Света Екатерина” ще бъдат доставени час преди обяд на 1 февруари.

Кметът на община Димитровград Иво Димов и шефът на общинската болница д-р Алдин Карагьозов  ще приемат оборудването, което е сред най-съвременното в страната.

Медицинското оборудването се доставя по проект „Интелигентна медицина” (SMART MED), финансиран по програма за трансгранично сътрудничество Интеррег Гърция-България 2014-2020. Стойността на новото оборудване е 41 640 лв. с ДДС.

Апаратът е за неинвазивна вентилация чрез висок кислороден поток за деца и възрастни Precision Flow, Vapotherm (САЩ). Той осигурява продължителна ефективна неинвазивна респираторна поддръжка чрез уникална високопоточна кислородна терапия. Подходящ е за лечение на остри респираторни заболявания, ковид и пост-ковид дихателни усложнения. Поддържа от новородени до пациенти в напреднала възраст. Позволява на пациентите удобно да се хранят, говорят и спят. Понижава дихателната честота, подобрява очистването на секретите и намалява дихателната работа. Помага за избягване на интубацията и намалява продължителността на болничния престой. Напълно интегрираната система е лесна за настройка и работа. Аларми за безопасност предупреждават при прекъсвания в терапията.

Модернизацията на общинската болница става възможно благодарение на проект по проект „SMART MED”.  По проекта бе закупен специализиран бус, оборудван с медицинска апаратура, модерен рентгенов апарат, 5 бр. пациентни монитори за продължително проследяване на основни витални параметри на възрастни, деца и новородени, както и нов автомобил, който Общината получи за нуждите на здравното заведение. По същия проект болницата предстои да получи и 50 легла, съвременен стерилизатор и ново оборудване и система за окомплектоване на болничната лаборатория.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук