Домакин на фестивал и кулинарно изложение ще е Димитровград на Игнажден

11 състава ще представят обичаи и коледарски песни. 130 участника ще приготвят 200 ястия

Домакин на Фестивал на зимната обредност и коледарските песни и кулинарното изложение „Коледна трапеза“ ще е Димитровград на 20 декември – Игнажден. Събитието, утре, започва от 12:00 часа на централния площад „България“, пред сградата на Общината, която е организатор на празника, заедно с читалище „Васил Левски 2003“ и Общински читалищен съюз.

11 местни състава и такива от съседни общини ще представят обичаи и коледарски песни, характерни за зимния период и обредността около коледните и новогодишни празници. В програмата читалищата от селата Крум, Каснаково, Голямо Асеново, Сусам и Меричлери ще пресъздадат обичаи от българската битност по празниците. Коледарски групи от селата Радиево, Долно Белево, Брод и Тракия ще изпълнят коледарски песни съхранени в региона. Във фестивала ще се включат и три детски състава от Черногорово, Крепост и Странско.

На сцената председателят на Общински съвет Димитровград Гергана Кръстева ще връчи почетния знак на читалище „Съзнание“ – Голямо Асеново, по повод 90-годишнината му.

По същото време ще започне и седмото издание на превърналото се в традиция кулинарно изложение „Коледна трапеза“.  С характерни за коледните и новогодишни празници ястия, организираният от Община Димитровград празник ще представи съхранени през годините автентични семейни рецепти. Над 130 участника ще приготвят близо 200 ястия и ще покажат своя майсторлък и кулинарни умения в четири раздела – обредни пити и погачи, постни и месни ястия и сладки изкушения. Заявка за участие в Коледната трапеза са заявили 25 читалища от общината и ученици от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“.  Гозбите на читалището от село Каснаково ще бъдат тематични и ще пресъздават традицията на трапезата на Бъдни вечер, а тази на Долно Белево ще представи ястия и десерти приготвени изцяло от тиква.

Коледен огън с Бъдник и представяне на местни майстори – занаятчии ще допълват атмосферата на централния площад утре. Свои продукти ще покажат дърворезбарят Георги Георгиев, пана и сувенири изработени от сплъстена вълна ще изложи Катя Тончева, рисунки върху дърво на Цанка Стоянова, макетни дървени къщички на Христо Тилев и ръчно изработени накити на Таня Текнефезова ще видят посетителите.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук