Докъде е санирането на блокове в Димитровград? Какво предстои?

Докъде е развитието на санирането на блокове в Димитровград? Какво предстои по Националната програма за енергийна ефективност за многофамилни жилищни сгради? Потърсихме текуща информация в Община Димитровград, от началника на отдел „Инвестиционна дейност, околна среда и води“, Клавдия Тончева.

От одобрени 26 блока в Димитровград за саниране, със сключени договори до 31 декември 2015 г., до момента сме реализирали 24 напълно. Останаха два – на ул. „Простор“ №8 и бул. „Стефан Стамболов“ №3, обясни Тончева.

Процедурата по първия, на ул. „Простор“, бе обжалвана и закъсня във времето като изпълнение. Нещата са финалзиирани и ако няма нови жалби, до месец-два максимум, ще започнат строително-монтажни работи. За другия блок, на бул. „Стефан Стамболов“, бе подписан малко по-късно договор за целево финансиране. По него също в момента върви процедурата. Даже днес отворихме ценовите оферти. При него е по същия начин, до два месеца трябва да започне строителство. Това са 26-те блока, за които имаме договори за целево финансиране до 31 декември 2015 г., уточни началникът.

Отдел Общинска собственост поема заявленията за регистриране на сдружения, които желаят да участват в Националната програма. До 31 декември 2016 г. те са около 150… Накратко, след регистриране на сдружения, принципът е сключване на тристранни договори между Община Димитровград, Областна администрация Хасково и Българската банка за развитие.

След пращане в банката за развитие, не се сключваха тристранни договори, тъй като се изпълняват обекти от 2015 г. в цялата страна. Сега се изчисляват те, след решението от началото на годината да се увеличат парите за саниране с 2 млрд. лева. В Кърджали, чувам, тепърва започват блоковете от 2015 г. В Хасково също пуснаха наскоро такива, посочи Клавдия Тончев.

Тя допълни, че се чакат нови методически указания от София, за да стане ясно как ще се осъществява одобрението. Може би, за сградите до 31 декември 2016 г. принципът ще е същия. Вероятно, ще се приемат пари в предстоящия бюджет… Нещата са в процес на изчакване.

Междувременно, както писахме, днес заседава Управителният съвет на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. Доклад по темата Закона за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата представя кметът на Димитровград Иво Димов, който е и зам.-председател на Сдружението. Една от точките на заседанието обхваща Механизъм за продължаване на Националната програма за саниране.

Хората могат да проверят блоковете, по дадено искане за целево финансиране по Националната програма, в Българската банка за развитие – тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук