Докога ще растат бабуните по Северния околовръстен път в Димитровград?

Ремонтът на асфалта, от страна на Общината, безсмислен, докато АПИ не укрепи свлачищата

Вълни и пукнатини по асфалта на Северния околовръстен път в Димитровград от доста време затрудняват движението и създават предпоставки за пътни инциденти. 3-километровият участък се намира между кварталите „Марийно“ и „Изток“. Той е част от цялостно рехабилитирания наскоро път Чирпан – Симеоновград, но не бе ремонтиран.

На наше запитване знае ли се състоянието на отсечката, предвидена ли е рехабилитация, кога се очаква, ако е предвидена, Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) отговори:

За организирането, възлагането и контрола на дейностите по поддържането на 3-километровия участък отговаря Община Димитровград. Отсечката е в урбанизираната територия на града и за нея е подписан споразумителен протокол между Агенция „Пътна инфраструктура“ и общината – за съвместно финансиране на поддържането й. Съгласно споразумителния протокол от октомври 2020 г., община Димитровград отговаря за организирането, възлагането и контрола на дейностите по поддържането, в това число зимно поддържане на републиканските пътища в границите на града и своевременно трябва да осигурява всички необходими финансови средства за 2021 г. за изпълнение на тези дейности. АПИ участва дялово във финансирането на поддържането на платното /платната/ за движение, в това число зимно поддържане на републиканските пътища в чертите на града, се обяснява в писмото.

Отсечката беше основно ремонтирана през 2011 г. със средства по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. и гаранционният срок на дейностите е изтекъл, припомнят от АПИ. Преди близо 10 години лентата на обновения участък преряза премиерът Бойко Борисов. Оттогава досега не са предприемани ремонтни дейности на Северния околовръстен път, но явно се налага. Кога ще стане или по-точно – докога е ясно, че няма да стане, отговориха от Община Димитровград.

Подписан е споразумителен протокол за съвместно финансиране по поддържане на републиканската пътна мрежа в чертите на града. След огледи обаче се установи, че има деформации не само на асфалта, но и в земното тяло на пътя. Тяхното отстраняване не попада в дейностите по текущ ремонт. Пропаданията са в юрисдикцията на АПИ. Ние си спазваме ангажиментите, обхващащи текущи ремонти и поддръжка на пътя. Предвидени бяха и близо 80 хил. лева за поправка. Участъкът обаче изисква цялостни действия по укрепване на свлачищата. Ако отпуснем тези средства преди това, може да се реши, че сме ги използвали неправомерно, а и няма да отпадне рискът от допълнителни проблеми на пътя.

Това коментираха от Община Димитровград и отново подчертаха, че подобни дейности, свързани с цялостен ремонт, не попадат в рамките на споразумителния протокол.

От местната администрация подчертават, че още преди близо година са уведомили Пътната агенция за състоянието на участъка, но за момента реакция не е известна. Не става ясно и дали ще има, предвид трусовете в Агенцията. В официалния си отговор АПИ стига само дотам да каже, че участъкът се поддържа от община Димитровград, без други съществени обяснения. Така че, бабуните засега остават. За неопределено време…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук