Договор за средства по програмата за Трансгранично сътрудничество подписва кметът в МРРБ

С парите Изграждат кула срещу пожари в Димитровград, система срещу наводнения в Узункюпрю

Кметът на Димитровград Иво Димов, като представител на водещия партньор, ще подпише утре в Регионалното министерство договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Средствата са по програма „INTERREG-IPA Трансгранично сътрудничество между България и Турция“, Приоритетна ос „Околна среда“. Специфичната цел е превенция и ограничаване на последствията от природни и причинени от хора бедствия в трансграничния регион, информират от администрацията.

Проектът ще бъде изпълняван в партньорство с турската община Узункьопрю и е на стойност 1 153 019 лв. Основните дейности по него са насочени към решаване на глобални проблемни области, свързани с околната среда – горски пожари, наводнения, атмосферното замърсяване, въздействието на климатичните промени и др.

На територията на община Димитровград ще бъде изградена и оборудвана с най-съвременни технологии Автоматична наблюдателна станция /АНС/ за разпознаване на горски пожари. Пожароизвестителната кула, за която вече сме писали, представлява високотехнологичен наблюдателен комплекс. Разположен е върху метални конструкции, включващ функционално свързани електронни съоръжения и компоненти, обединени в единна система за наблюдение, охрана, мониторинг, анализ, комуникация и ранно известяване за неблагоприятни рискови събития, които могат да застрашат целевите територии и видове.

Наблюдаемата зона на АНС е не по малка от 314  кв. километра.  Осигурена e възможност за целогодишна работа при всякакви метеорологични условия. Радиусът на действие на всяка наблюдателна станция е не по-малко от 10 километра, като на това разстояние различава самостоятелен обект с площ от 3,3 кв. м. Съоръжението съдържа локаторна станция, свръхчувствителни термо и видео камери, прецизен въртящ модул, локален сървър, модул за автоматичен и ръчен дистанционно управляем режим на работа, метеорологична станция, сигнално-охранителна система, телекомуникационен модул, система за подпомагане вземането на решение и две работни станции с възможност за разширение на системата до 32 камери.

Като паралелно действие в турската община Узункьопрю ще бъде изградена система за ранно известяване за опасности от наводнения.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук