ДОГОВОРИ ЗА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ, ПРИ НАДХВЪРЛЕН ОБЕМ ОТПАДЪЦИ

Разделно събиране на отпадъците
контакти

Търговски обекти, магазини, заведения за обществено хранене и подобни не са задължени да сключват договори за разделно събиране на отпадъци. Те бяха много притеснени от нововъведенията в Закона за управление на отпадъците. Ще имат възможност да ползват системата и по този начин ще изпълняват задълженията си. Това няма да им създаде допълнителни финансови ангажименти. При тяхно желание, те могат да сключат такива, коментира екологът на общината инж. Пламен Митков.

Задължени да сключват договори са големите производствени и стопански единици. Те надхвърлят значително капацитета на системата за разделно събиране. В закона не е посочен критерий, който да определя кои точно са те. Подготвяме допълнение към общинската наредба по управление на околната среда за регламентиране на реда. Ще бъде въведен и критерий, допълни той.

Новите изисквания на закона влезнаха в сила от 1 януари. Според тях ползвателите на търговски, производствени, стопански и административни сгради са длъжни да събират разделно отпадъците и да ги предават на фирми, притежаващи разрешение за такава дейност. Остана впечатление, че трябва да се сключват договори.  Екологът на общината обаче опроверга информацията, че това се отнася до всички търговци.

Пламен Митков коментира съмненията на граждани, че боклуците от шарените кофи се събират на едно място. Объркването им според него идва оттам, че отпадъците събират едни и същи камиони. Има график и в отделните дни служителите събират различни. Все пак той призова хората да алармират, ако се натъкнат на нарушение. Такива е имало преди години. Системата функционира на територията на общината от 2007 г.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук