ДОБРО УТРО, ДИМИТРОВГРАД, ГОВОРИШ ЛИ ЕСПЕРАНТО?

[quote]ИДЕИТЕ НА МАРИН КОДЖАИВАНОВ[/quote]

Bonan matenon, Dimitrovgrad!  Chu vi parolas esperanto? Добро утро, Димитровград! Говориш ли есперанто? Това е изразът. Esperanto? Що е то? Дали по-младите, изобщо, са чували за него?

Марин Коджаиванов
Марин Коджаиванов

Почти всеки ден минавам през градинката, заключена между жп линията и подхода към Кръговото движение около Водната кула. Там самотно стои, години наред, един ограбен паметник. Паметникът на Лудовико Лазаро Заменхов, създател на Есперанто. Бюстът е откраднат отдавна! А Есперанто е международен език, виждан от създателя си като универсален.

Но, за него – по-долу. Сега да се запитаме каква ли ще е съдбата на постамента, потънал в храсти? Бързаме да напомним на уважаемите господа кмет и общински съветници, че е добре за историята на града да се съхрани и възстанови този паметник. Също, че самият мини-парк се казваше „Есперанто”.

Бюстът на д-р Заменхоф отново може да бъде изработен от евтин полимерен материал. Както се постъпи с откраднатите бюстове в парка пред Градска библиотека „Пеньо Пенев“.

Есперанто има история в Димитровград! Тънка брошура от 1965 г. свидетелства за това. Написана е на езика, със заглавие: Dimitrovgrad, Bulgarujo, URBO de la Esperanto-festivalo 1965. В превод: Димитровград, България, град на есперантския фестивал, 1965 г. Тя е издадена в Димитровград. В нея са описани исторически, географски, културни и други забележителности. Тогава градът, тъкмо навършил 18 години, бил домакин на Шести младежки есперантски фестивал в България.

ИСТОРИЯ

Есперанто е най-разпространеният изкуствен спомагателен език, признат от ЮНЕСКО. Създаден е от полския филолог Людвик Заменхов, който публикува  първа книга с описание на новия език през 1887 г.

Наскоро чухме, че първия превод на японски език на романа Под Игото на Иван Вазов е направен от Есперанто. Първи в село Раковски /сега част от Димитровград/ с Есперанто се запознават и го изучават Владо Вълчев и Вълчан Хриcтозов през 1922-23 г. Първото дружество (1947 г.) е наречено Internacia Amikeco. През 1958 г. са учредени две нови формации – Flamo, към Химкомбината и Paco, към Марбас. Един от най-добрите лектори беше Кирил Картулев.

ВАРИАНТИ

Има два варианта, според мен, за възстановяване на паметника. Първият е да се положи бюст на д-р Заменхоф върху автентичния постамент на същото място. Вторият – след възстановяването, паметникът да бъде разположен в парка пред библиотеката.

…А от градинка „Есперанто“ трябва да се възстановят стълбите към Кръговото. Без тях това пространство без изход става като апендикс. Съзнавам, че Общината има толкова по-значими задачи за изпълнение, Тази е малка, но също важна. Защото съвместява историята на Есперанто с историята на Димитровград.

Архивните снимки са от фонда на Исторически музей – Димитровград, предоставени от Надежда Вълчева: Есперантисти пред паметника на д-р Заменхоф и есперантска манифестация в Димитровград, през 1969 г.

baner-wid Ban-OD

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук