Дни поред прах над нормата

контакти

Дни поред прах над нормата отчитат измервателни станции в страната на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

Първото повишение на фини прахови частици в последните дни е измерено на 27 март и продължава до 3 април, включително. Най-много превишения са регистрирани на 1 и 2 април, съответно на 20 и 14 точки.

За 27 март превишението е на 1 място, за 28-и – на 9, за 29-и – на 5, за 30-и – на 2, за 31-ви – на 7, за 1 април – на 20, за 2-ри – на 14, за 3-ти – на 1. Предстоят данните за 4 април…

В посочения период Автоматичната измервателна станция „Раковски“ в Димитровград е отчела превишения на фини прахови частици в два дни – на 28 март и 2 април, сочи справката в ежедневния бюлетин на ИАОС. Сайтът на агенцията често се срива за продължителни периоди, което затруднява проверките.

Същевременно в Димитровград започна регулярно измиване на основните улици. В часовете преди обед днес, например, това бе направено в централната част на бул. „Георги С. Раковски“. Дейността е традиционна и стартира всяка година в началото на пролетта, когато температурите трайно започнат да се повишават.

Една от причините в последните дни в някои части да има по-големи количества е пустинен прах от Сахара, като той постепенно намалява. Други възможни причинители са отоплението с твърдо гориво, както и ТЕЦ, но те в конкретния случай отпадат, тъй като времето е горещо, предприятието също не работи. Източници са още емисиите от автомобилния и обществен транспорт, а един от начините за справянето с тях е измиването на улиците. Не са за пренебрегване и цветчетата от дървета, които в този период буквално се изсипват по тротоари и алеи.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук