Дни на поезията „Пеньо Пенев“ в Димитровград от 25 април до 12 май

контакти

От 25 април до 12 май 2023 г. Димитровград ще затупти със своето поетично сърце, по време на провеждащите се ежегодни Дни на поезията „Пеньо Пенев“`2023, съобщават от Общината.

За три седмици градът ще се оживи от поетични срещи, международна конференция, концерти и изложби.

Началото ще бъде поставено  с открит урок, на тема: „Към потомците“, посветен на живота и творчеството на Пеньо Пенев, с преподавателя по български език и литература Живко Русев в читалнята на Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Урокът е част от програмата за мобилност по проект “ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ”. С участие на ученици от СУ „Любен Каравелов”- Димитровград; СУ „Любен Каравелов” – Пловдив; СУ „Димчо Дебелянов“ – Бургас; ОУ „Самара” – Стара Загора.

На 27 април от 17.00. ч. граждани и почитатели на поета ще могат да се преклонят пред паметта му пред паметника в едноименния парк.

На следващия ден в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ ще се проведе среща-разговор с талантливата и обичана Маргарита Петкова и представяне на новата й книга „Белите ми нощи“. Срещата ще бъде допълвана от музикалните изпълнения на Забавно-духов оркестър – Димитровград. Поредицата от събития ще продължи на 2 май, когато отново в двора на библиотеката предстои концерт на талантливите музиканти от „Точко.БГ“.

На 4 май в програмата са включени няколко събития, като вечерта ще започне от 17.00 ч. в Дом-музей „Пеньо Пенев“, с награждаване на отличените в конкурса за есе, на тема „Непознатият Пеньо Пенев“. Час по-късно в Изложбена зала „Асен Крайшников“ ще бъде открита документалната фотоизложба „100 години Wes Montgomery“, непосредствено след която ще започне концерт на Акустично джазово трио, с участието на Дария Боева и Мария Арнаудова.

На 9 и 10 май Димитровград ще бъде домакин на значим международен форум по повод 70 години от основаването на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ . В двата дни програмата е наситена с разнообразни събития. В градът ще се проведе Национална научна конференция с международно участие на тема „Мястото, ролята и значението на библиотеките в развитието на обществото“. По същото време две читалища организират прояви, свързани със стихове на поета Пеньо Пенев. Проявата на читалище „Култура 2002“ е под надслов „Среща-разговор с поета Пеньо Пенев“ – четене на стихове, а тази на читалище „Просвета 1926“ в село Крум е планирана като поетичен рецитал „Поета с ватенката“. Концерт на Забавно-духов оркестър – Димитровград ще подари на димитровградчани и гостите на града красива програма с българска музика. Дните на поезията ще завършат с образователна игра за ученици „По стихове на Пеньо Пенев“, която ще се проведе в едноименния красив парк.

ПРОГРАМА

ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ДНИТЕ НА ПОЕЗИЯТА

„ПЕНЬО ПЕНЕВ” `2023

25.04.2023 г. (вторник)  

 • 15:30 часа – Градска библиотека „Пеньо Пенев”

ОТКРИТ УРОК „КЪМ ПОТОМЦИТЕ”, ПОСВЕТЕН НА ЖИВОТА И ТВОРЧЕСТВОТО НА ПЕНЬО ПЕНЕВ

27.04.2023 г. (четвъртък)   

 • 17:00 часа – Парк „Пеньо Пенев”

ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ПОЕТА ПЕНЬО ПЕНЕВ                                         

28.04.2023г. (петък) 

 • 17:30 часа – Градска библиотека „Пеньо Пенев”, Лятна читалня

СРЕЩА – РАЗГОВОР С МАРГАРИТА ПЕТКОВА И ПРЕДСТАВЯНЕ НА НОВАТА Й КНИГА „БЕЛИТЕ МИ НОЩИ”. С участието на Забавно-духов оркестър                                                                                  

2.05.2023г. (вторник)

 • 17:30 часа – Градска библиотека „Пеньо Пенев”, Лятна читалня

КОНЦЕРТ НА „ТОЧКА БГ”

4.05.2023г. (четвъртък)

 • 17:00 часа – Дом-музей „Пеньо Пенев”

НАГРАЖДАВАНЕ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ ОТ КОНКУРСА ЗА ЕСЕ НА ТЕМА „НЕПОЗНАТИЯТ ПЕНЬО ПЕНЕВ”

 • 18:00 часа – Изложбена зала „Асен Крайшников”

ОТКРИВАНЕ НА ДОКУМЕНТАЛНА ФОТОИЗЛОЖБА „100 ГОДИНИ WES MONTGOMERY”

 • 18:15 часа – Алея по бул. „България”

КОНЦЕРТ НА АКУСТИЧНО ДЖАЗОВО ТРИО ПО ПОВОД МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ДЖАЗА, с участието на Дария Боева – вокал и Мария Арнаудова – вокал

09.05.2023г. (вторник) и 10.05.2023г. (сряда)

Градска библиотека „Пеньо Пенев“

Национална научна конференция с международно участие „Мястото, ролята и значението на библиотеките в развитието на обществото“

70 години Градска библиотека „Пеньо Пенев“

09.05.2023г. (вторник)

 • 17:30ч.- НЧ „Култура-2002”гр.Димитровград

Среща- разговор за поета П.Пенев- Четене на стихове от поета- В залата на читалището

10.05.2023г. (сряда)

 • 14:00ч.- НЧ „Просвета-1926”с.Крум,

Поетичен рецитал за Пеньо Пенев. В памет на поета, деца и членове на читалището рецитират стихове от  „Поета с ватенката”.

 • 18:00 часа – Алея по бул. „България”

КОНЦЕРТ НА ЗАБАВНО-ДУХОВ ОРКЕСТЪР, ДИМИТРОВГРАД

12.05.2023г. (петък)

 • 16:00 часа – Парк „Пеньо Пенев”

ОБРАЗОВАТЕЛНА ИГРА „ПО СТИХОВЕ НА ПЕНЬО ПЕНЕВ”Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук