Дни на отворените врати в храмове на Темида   

контакти

Дни на отворените врати по случай Деня на Българската Конституция и професионален празник на българските юристи и съдебни служители – 16 април, обявява Съдебна палата – Хасково.  Инициативата ще се осъществи за поредна година, съвместно с Окръжен съд , Районен съд, Окръжна прокуратура и Районна прокуратура – Хасково.

В рамките на инициативата ще бъде предоставен достъп на гражданите до службите и съдебните зали, с възможност на желаещите да разгледат съдебната палата и да се запознаят със структурата на съдебната система, със спецификата на работата на магистратите и с функциите на отделните служби при спазване на мерките за физическа дистанция и останалите действащи правила и мерки за работа на съдилищата в условията на пандемия, информират организаторите.

Съдебната палата ще бъде посетена на 15.04.2022 г. от 13:30 часа от ученици от Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ – град Хасково, паралелка „Съдебна администрация“, които ще бъдат посрещнати от представители на ръководствата на Окръжен съд – Хасково и Районен съд – Хасково. Учениците ще бъдат запознати със структурата на съдебната система и ще бъдат разведени из службите и съдебните зали на Окръжен съд – Хасково и на Районен съд – Хасково, като екип от съдия и съдебни служители ще бъдат на разположение да внесат необходимите разяснения и ще запознаят гостите с функциите на отделните служби и работата на магистратите и съдебните служители.

На 18.04.2022 г. от 15:00 часа ще бъде проведена инициативата „Председател на съда за един ден“, съвместно с ученици от Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ – Хасково,  паралелка „Съдебна администрация“ и представители на медиите в кабинета на Председателя на Районен съд–Хасково. В ролята на Председател на Районен съд – Хасково ще влязат ученици, които ще имат възможността да се запознаят отблизо с дейността и функциите на длъжността, а с помощта на Председателя на Районен съд – Хасково ще участват в разпределение на постъпили в Районен съд – Хасково наказателни дела, чрез програмния модул за разпределение на делата „Единна информационна система на съдилищата“ на принципа на случайния подбор.

В периода от 18 април – 13 май за популяризиране на функциите на съдебната система и за формиране на правни познания у младите хора ще бъдат проведени поредица съвместни прояви с деца – ученици от сформираната паралелка „Съдебна администрация“ при Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ – град Хасково, както и с ръководството и преподаватели от учебното заведение, включваща работни срещи по въпроси за практическото обучение на учениците от специалността, беседи, лекции, открити уроци, дискусии по темите за достъпността и публичността на правосъдието, възможностите за получаване на информация от интернет сайта на съда, както и справките за движението на делата и за постановените съдебни актове.

Дните на отворените врати в Съдебна палата – Хасково са насочени към популяризиране дейността на съда сред членовете на обществото, младите хора,  за утвърждаването у тях на уважение и доверие към закона и институциите и за повишаване на правната култура, обобщават оттам.

Пак за Деня на Българската Конституция – професионален празник на юристите и съдебните служители, врати за граждани отваря и Съдебната палата в Димитровград. Посещения в нея могат да се правят на 15 април /петък/ от 10,30 часа.

Посещението в Районен съд – Димитровград е с цел да бъдат запознати младите хора от Димитровград с организацията и дейността на районния съд, финансовата страна на съдопроизводството в страната ни като цяло, като на учениците ще бъде изнесена беседа за интересуващите ги въпроси, информира председателят Иван Маринов. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук