Днес, преди 75 години Червено знаме се развява над Райхстага

Историята на една от знаковите световни фотографии, бележеща края на Втората световна война

контакти

Преди 75 години Червеното знаме е поставено над Райхстага в Германия. В исторически план, различни са версиите кой пръв е развял флага. Най-вероятната от тях е, че на 30 април 1945 г.  подполковник Михаил Минин, при щурма на Райхстага, успява да се изкачи пръв на покрива и от там да развее Червеното знаме на победата. Моментът е запечатан в една от най-знаковите фотографии от Втората световна война, ознаменуващ по символичен начин края на този чудовищен конфликт.

На 29 април 1945 г. се водят ожесточени боеве в района на Райхстага. Щурмът на сградата се води от 171-ва и 150-а Стрелкова дивизия. На 30 април отделни щурмови групи проникват в нея. Третият щурм се увенчава с успех и на различни части от сградата са издигнати три победни знамена, както и няколко неофициални.

Първото знаме е издигнато в 22,30 часа на 30 април от щурмовата група на капитан Владимир Маков, старши сержант Гази Загитов и Александър Лисименко, сержант Михаил Минин и Алексей Бобров. Второто е на групата на майор Михаил Бондар, а третото на групата на лейтенат Сергей Сорокин. По обяд на 1 май знамето от групата на капитан Маков е фотографирано от борда на самолет По-2. Снимката е на военния кореспондент Виктор Тьомин и обикаля световната преса. Същия ден е издигнато и официалното знаме на победата от групата на лейтенант Алексей Берест, сержант Михаил Егоров и младши сержант Мелитон Кантария. Събитието е снимано от кинохрониката и военния кореспондент Евгений Халдей.

Официалното знаме неизменно води ежегодния парад на победата на 9 май провеждан на Червения площад в Москва. Съхранява се като реликва в Централния музей на Въоръжените сили на Руската федерация.

Първите обаче са си първи и остават в историята, като такива. Михаил Минин, който пръв развява знамето, е роден на 29 юли 1922 г. в село Ванино, Псковска област, живял в Санкт Петербург и Псков. В началото Великата отечествена война се записва в опълчението. Воюва на Ленинградския фронт и участва в разкъсването на блокадата на Ленинград. След раняване и успешно лечение е фронтови артилерийски разузнавач. Служи в 136-та артилерийска бригада от 79-ти стрелкови корпус на 3-та ударна армия. Военно звание сержант. Включен е в състава на една от щурмовите групи, които имат задача да издигнат Знамето на победата над Райхстага…

Минин е представен за званието „Герой на Съветския съюз“, но е награден с Орден „Червено знаме“ (1945). След войната продължава да служи в Червената армия. Завършва Военно-инженерната академия „Валериан Куйбишев“ (Москва). Служи в ракетните войски със стратегическо предназначение. Пенсионира се с военно звание подполковник (1969). Награждаван е с Орден „Червена звезда“, Орден „Отечествена война“ II ст. и др. Почетен гражданин на град Псков.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук