Днес преди 75 години е взето първото решение за строителството на бъдещия Димитровград

На днешната дата преди 75 години е взето първото решение за строителството на новия град от страна на местната власт на село Раковски, около което в следващите години израства Димитровград. Символното й значение е причина от днес Исторически музей – Димитровград да стартира рубриката „На този ден преди 75 години“, информира институцията на фейсбук страницата си.

През 2022 г. се навършват 75 години от създаването на Димитровград. На 2.09.1947 г. с правителствен указ селата Раковски, Марийно и Черноконево са обединени в град, наречен Димитровград по името на тогавашния министър-председател Георги Димитров.

На 11.02.1947 г. се провежда голямо заседание на Временната общинска управа на с.Раковски, на което присъстват общински съветници, ръководители на партии и организации в селото, политически и стопански лица от Хасково и представители на населението.

Кметът Петър Ванчев информира, че Българският синдикат за производство на изкуствени торове и други химикали, по решение на правителството, „трябва да започне строеж на нов град, съвместно със село Раковски и заводи за изкуствени торове и други химикали”, в землището на селото, и моли „да се дадат даром на вечно ползване всички необходими му места за строежа на новия град и заводите, по закона за насърчаване на местната индустрия”.

След разисквания, заседанието взема решение да бъдат подарени както общинските места, влизащи в плана на града и на заводите, така също и частни земи, като собствениците им бъдат компенсирани. На свое заседание от месец март Торосиндиката с благодарност приема дара на общината и изказва готовност да съдейства на раковчани да доизградят общинския си театър.

Част от строителната площадка на завода и града са зеленчуковите градини на раковчани и черногоровци и през нея минава ж.п.линията София-Свиленград. Съвсем естество има и протести от страна на местните жители. Отнетите частните терени са заплатени или са заменени със земи на друго място. Така в началото на 1947 г. е решен въпросът с мястото на града и на завода, а именно – районът около ж.п линията София-Свиленград и покрай шосето за Хасково.

Текста подготви Николина Умурска, главен уредник, завеждаща отдел „Нова и най-нова история” в Историческия музей. Наскоро той стартира и още една рубрика – „Eдин музеен разказ за …“, в която  всеки месец на страницата ще бъдат представяни любопитни истории за места, хора и събития, съхранени в музейните фондове…

Любопитно: Ако се вгледате добре в архивната снимка, в далечината ще откриете един от символите на Димитровград до днес – Водната кулаПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук