Преди 72 години е създаден Димитровградският пазар

контакти

Димитровградският пазар, с който градът е известен днес в цяла България, води своето начало от 30 май 1948 г., когато първият кмет на града – Петър Парапанов обявява, че се “отваря седмичен пазар и пазар за добитък в неделя”. Информацията, по повод годишнината, съобщава на фейсбук страницата си Исторически музей – Димитровград.

Той е наследник на пазара в село Раковски, който се оформя още след Освобождението покрай гарата и се провежда всеки петък.

На пазара до гаровия площад в първите десетилетия на ХХ век се търгува със зърно, зеленчуци, памук, месо, могат да се купят сърпове, мотики, вили, плугове, веялки и продоволствени стоки. Построени са магазини, кръчми, общински хотел за обслужване на търговци и пътници.

През 1955 г. тържището е преместено пред консервна фабрика „Раковски”, приблизително на същото място, където е и днес.

В наши дни Неделният пазар, както е известен, работи три дни – в петък, събота и неделя. В последните два месеца се наложи да бъде временно затворен, но постепенно търговията се възстановява…

Снимки: Исторически музей – ДимитровградПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук