Днес, преди 29 години: Пасивността сега е престъпление спрямо утре

контакти

Както в цялата страна, и в Димитровград 10 ноември 1989 година предизвика отприщване на обществена енергия. Изграждаха се комитети, подготвяха се митинги, гражданите искаха бърза смяна на обществено-политическата система. Какво последва, всеки, който помни онзи ентусиазъм, за себе си може да отговори. Ние, на свой ред, представяме, без коментар и редакторска намеса, първото обръщение на зародилото се малко след 10 ноември Движение за спасяване на Димитровград. Ето какво пише там:

Уважаеми съграждани,

Едва ли някои от нас е останал безразличен към извършените в последните седмици промени във висшия партиен и държавен апарат на страната. Спонтанният изблик на народен възторг е  най-суровата присъда към сваления от политическата самовластник Тодор Живков и същевременно – своеобразен вот на народното доверие към новия политически лидер Петър Младенов. Очакваме бъдещето да ни даде гаранции, че рецидивите на миналото няма да се повторят и България най-после ще се нареди сред цивилизованите европейски държави с реална демокрация.

Очевидно преустройството в нашата страна тепърва започва. Ние, димитровградчани трябва да направим всичко възможно за да нахлуе неговата освежителна струя и в нашия град. В продължение на десетилетия командно-административната машина приспива нашата активност с всевъзможни псевдоекопрограми и лъжеобещания. И ние търпеливо дишаме мръсния въздух, пътуваме до близките села за глътка чиста вода, обикаляме болниците с бронхити, астми и пр., тъпчем се в неугледните си жилища и мечтаем пред чаша вино за социална справедливост…

Докога?

Време е да си подадем ръце и да надигнем общ глас в защита на своите граждански и човешки права, в защита на нашия любим и обречен Димитровград. Страхът трябва да отстъпи място на отговорността пред собствената ни съдба и пред съдбата на нашите деца.

Такава е алтернативата на времето!

Обнадеждаващо е, че преди няколко дни по идея на група интелектуалци в града се зароди независимо ДВИЖЕНИЕ ЗА СПАСЯВАНЕ НА ДИМИТРОВГРАД. Неговата основна цел е да подпомага процесите на преустройството в града, давайки гласност на възлови нерешени въпроси и същевременно на градивни решения. То се ръководи от Инициативен комитет, а в самото Движение може да се включи всеки, който искрено милее за съдбата на нашия град.

Първата изява на ДВИЖЕНИЕТО ЗА СПАСЯВАНЕ НА ДИМИТРОВГРАД ще бъде митингът в защита на преустройството, който ще се организира на 23. ХI. 1989 година /четвъртък/ от 17,30 часа пред кинокомплекс „Дружба”. Поканват се всички димитровградчани за участие в него.

ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ: ПАСИВНОСТТА СЕГА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СПРЯМО УТРЕШНИЯ НИ ДЕН!!!

ОТ ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ

ПРИ ДВИЖЕНИЕТО ЗА СПАСЯВАНЕ НА ДИМИТРОВГРАД

* Снимка от личен архив: Първият митинг в Димитровград. Автор Валери ДобревПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук