Днес българският бизнес плаща най-скъпия ток в Европа

Причините – безидейност и нулеви мерки, според Георги Кадиев

Българският бизнес плаща днес най-скъпия ток в Европа. Това стана ясно от публикация на политика Георги Кадиев на профила му в социалната мрежа, където в неделя написа: Ако сте собственик на фирма, утре ще платите най-скъпата енергия в Европа. Според него, основните причини за това са безидейност и нулеви мерки.

Българската борса IBEX е с цена 211.29 евро/мвтч. и е най-скъпа. По-скъпа дори от Италия, която е с 203.48 евро. Германия е най-евтина в ЕС с 164.87 евро. Турция, където има правителствено определен горен таван на цената, бие всички със 73.66 евро, посочва той и насочва вниманието към оттеглянето на държавата и ползата от свободния пазар.

Сега да попитам отново идиотският търг на АЕЦ Козлодуй на цена 237 лв. как свали цените? Или целта беше търговци да продават на 211 евро? АЕЦ ще има пропуснати ползи от над 30 млн. лв. от този търг, отговорност НУЛА. Мерки за намаляване на цената – НУЛА.

Отново повтарям – ако нещо свали Радев, няма да е Герджиков, а цените на ел.енергията и тоталната безидейност в министерство на енергетиката, плюс саботажът на непипнатите кадри на ГЕРБ, пише Георги Кадиев, посочвайки, че сметката я плащат 440 хил. фирми., т.е. всички ние.

В публикацията си той е поместил и снимка на цените на борсите. Уточнява, че цените са за ден напред, като за улеснение, трябва да се гледа предпоследният ред, който дава цена за 24 часа за базова енергия.

Посочва още, че HUPX е унгарска борса, OPCOM – румънска, PMUM – турска (тук ще видите две цени: в турски лири и в евро), EPEX- немска, SMP- гръцка, SEEPEX- сръбска, CROPEX- хърватска, AT – австрийска, GME – италианска, BSP – словенска.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук