Длъгнево с храм след близо век, митрополит Киприан го открива

След близо век, село Длъгнево отново ще има храм. Изцяло новата църква „Свети Димитър“ ще бъде открита и осветена от старозагорския митрополит Киприан, на 10 май сутринта.

Предишната църква, носеща името на светеца, е открита на Димитровден през далечната 1921 г. Няколко години по-късно, през 1928 г. се срутва, след Чирпанското земетресение и оттогава селото е без храм, сподели кметът на населеното място Петко Петков.

Новата църква е изградена на мястото на старата, от която не е останало нищо, след разрушението. Тя е с нов проект и всичко в нея е ново, поясни Петков. Иконостасът е дело на художниците Людмила Марчева и Владимир Запрянов, както и на дърворезбаря Георги Георгиев.

Храмът бе изграден с подкрепата на председателя на Общински съвет – Димитровград Гергана Кръстева, кмета на общината Иво Димов, общинските съветници и граждани, които се включиха с доброволни дарения за доизграждането му.

Над 10 000 лв. бяха събрани през последните три години от различни инициативи и кампании в подкрепа на каузата. През 2017 г. общинските съветници събраха 4570 лв. – собствени средства за храма, а в началото на 2018г. на провел се Пролетен бал на ГЕРБ бяха набрани още 1300 лв. Почти толкова – 1250 лв. се осигуриха и от благотворителен концерт на местни изпълнители, които се включиха в подкрепа довършването на църквата в село Длъгнево.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук