„Дишай, Димитровград“ с номинация в класацията „Човек на годината“

контакти

Гражданската организация „Дишай, Димитровград“ е номинирана за правозащитната награда „Човек на годината“ 2022 г.

За това получихме информация от Българския хелзинкски комитет, в признание за нашата работа и успехи. Нашата борба за качеството на въздуха е призната от редица екологични организации, като „Грийнпийс“ – България, „За Земята“, „Дишай, България“ и други организации и фондации, съобщават от „Дишай, Димитровград“.

Гражданското обединение се създава от активни граждани на Димитровград, които се борят за правото си да дишат чист въздух. От май 2021 г. започва системно обгазяване на града със серен диоксид. Организацията свързва това със съвпадането на възобновяване на работа на ТЕЦ „Марица 3“ и през последната година организира редица протести…, се посочва в текста на номинацията.

Номинацията за нас означава поредното признание за работата и резултатите, които сме постигнали. Борбата за правото да дишаме чист въздух продължава. Очаква се местната централа да заработи от първия ден на 2023 г. и въпреки че заявяват, че са направили технологични подобрения, това трябва да бъде доказано във времето, без да бъдат правени повече компромиси по отношение живота и здравето на нашите деца. Не само топлоцентралата е потенциален замърсител, поради което ние, жителите на Димитровград, трябва да сме изключително бдителни и отстояващи правата си за чист въздух. Нека живеем в един по добър и чист свят, нека заедно защитаваме правата си, нека бъдем активни граждани, посочват от „Дишай, Димитровград“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук