Диригентът Митя Йорданов за музиката, културата, празничния дух

Търсим пътя към публиката. Целта ни е да я теглим нагоре – с качество, естетика и вкус, казва ръководителят на оркестъра в Димитровград

Митя Йорданов е роден през 1961 г. в Димитровград. Още като дете започва да свири в детска музикална школа. След това отива в музикалното училище в Стара Загора и в академията за музикално изкуство в Пловдив. През 1986 г. в Димитровград създава Акустично джаз трио… След известно отсъствие от България, от 2013 г. се връща отново в Димитровград, работи с духовия оркестър и триото. Ръководител е на Забавно-духов оркестър – Димитровград, след оттеглянето на маестро Доцо Вътков. Оркестърът репетира в зала „Жул Леви“, където прави и концерти.

 • Митя, каква е равносметката ти за изминаващата година, в личен план и като диригент на оркестъра?
 • Беше трудна година, както може би, за повечето хора. Имахме болни хора от оркестъра и беше сложно да компенсираме липсата им. Предизвикателство бе да се правят аранжименти за по-малък състав, да търсим хора, които да помагат, но това е част от работата ни. Впечатлен съм от няколкото стойностни и качествени концерти, които направихме. Много хубав бе през февруари за празника на влюбените. Представихме за първи път в Димитровград музика на Чарли Чаплин като композитор, от негови филми. С голямо внимание и отговорност осъществихме концерт в памет на акад. Петко Радев, който си отиде от този свят миналата година. За радост, имаме двама негови ученици в оркестъра, поканихме други негови ученици, реализирахме академичен концерт, с качествени изпълнители, качествени пиеси. На този концерт ни гостуваха световно известните Теодосий Спасов и Илиян Илиев – изпълнители на кавал и кларинет. Направихме филмова музика през годината и работихме с деца, които са нашата бъдеща публика. Сега е времето, когато трябва да се сеят семената. Децата имат потребност да слушат качествена музика, да посещават концерти и театрални представления, да се работи с тях и не само с тях в посока на духа.

В България има глад за изпълнители на духови инструменти

 • Макар от известно време да ръководиш изявите на оркестъра, символично диригентската палка ти бе предадена от маестро Доцо Вътков на бенефиса му. Как приемаш предизвикателството?
 • Отговорността е голяма. Говорим за състав от над 20 човека, всеки с неговия си характер и възможности. Трябва да се съобразявам и да пазя оркестъра, понякога от самия него. За съжаление, в момента в цяла България има изключителен глад за изпълнители на духови инструменти, не само в провинцията, в столицата също. Няма млада школа, която да поема работата. Затова за нас всеки човек е ценен и много важен.
 • Каква е причината, желание ли няма?
 • От една страна, да. Скъсани са доста традиции, започвайки от децата в детските школи, които да свирят на духови инструменти, после да поемат в музикално училище, да следват в академиите. От друга страна, натрупалите квалификация често заминават за чужбина и не се връщат.
 • Как виждаш публиката ви през годините?
 • Публиката ни не е публиката, която е била преди 30 или повече години. Оркестърът в Димитровград е създаден през 1951 г. и има богата нототека. Преглеждайки какво се е изсвирило като репертоар, той сега, като че ли, не би бил приет от публиката.

Трябва да се създаде музикална школа за деца от града и околностите

 • Защо?
 • Времето се смени. В момента, благодарение на интернет, на медиите, на човек не му е проблем да намери всичко, което иска да гледа, да чуе. По-скоро, ние търсим пътя към публиката и когато тя дойде, трябва да поддържаме интереса й. Целта ни я да я теглим нагоре, нагоре, като качество, естетически и музикален вкус. Правим всичко възможно да обхванем широк кръг публика.
 • Като стана дума за деца, как се развива Детският духов оркестър?
 • Има известно затишие около Детския духов оркестър, по обективни причини. Досега съществувал като такъв, той беше в рамките на едно училище, в което се изучаваше музика, но вече то е с друг статут и профилираното изучаване на музика отпада. Това означава, че всичко трябва да започне отначало, на нова основа, по нов начин. Коментирали сме с представители на Общината, че може би, трябва да се създаде музикална школа, която да обхваща повече деца от града и околностите. Когато децата започнат да работят и изградят индивидуално ниво, тогава може да мислим наново да правим оркестър.
 • В този ред на мисли, какъв е погледът ти към културата в Димитровград?
 • Когато сме си тук и стават нещата, ги приемаме за даденост. Когато се срещнем с гости от други градове, коментират колко за тях е интересен културният живот, колко по-различен, цветен и разнообразен е. Даже казват, че често идват специално в Димитровград било на концерт, било на изложба, било на театрално представление. Отново подчертавам, че въпросът е да се намери пътят към публиката. Хубаво е, че през годините Община Димитровград успява да опази професионалните си музикални състави и дава положителен пример. Прави чест, на фона как из страната се закриват камерни опери, оркестри.
 • Нека кажем на читателите, които нямат музикално образование, каква точно е работата на диригента?
 • Има един израз, че освен да реди столове, да може да мете, да подрежда нотите, хубаво е диригентът да може и да си дирижира оркестъра. Разностранна е работата. В нашия случай, част от работата ми е да направя аранжимента за конкретния състав, инструментацията на произведението, за да може да прозвучи оптимално в този състав. Познавам си хората и като седна да пиша нещо, виждам отделния човек, как да му напиша какво да изсвири. Съобразявам се с индивидуалността на всеки.
 • Забавно-духовият оркестър е като емблема за всички по-значими събития и празници. Първата ви изява за следващата година ще бъде на Йордановден…
 • Така е и редно. Всяко голямо общинско събитие, ритуал или празник трябва да бъде облечено в тържествена музика. Оттам нататък, концертната дейност ни поддържа като ниво на оркестъра. Градът ни няма оперен театър, филхармония и ние, доколкото можем, се опитваме да компенсираме, поддържайки това културно ниво на града ни.
 • Какво ви предстои до края на годината и какви са първоначалните ви планове за следващата?
 • Подготвихме музикален клип, с който да поздравим гражданите на община Димитровград с настъпващите празници. Първият голям концерт, който мислим да направим следващата година, е за празника на влюбените, както стана традиция. Искаме да е нещо като вариететно представление, с много ефектна музика и гости-изпълнители, но нека засега не казвам повече. Друго, ще продължим да гостуваме на деца, защото те са приоритет за нас.
 • Да завършим с пожелание към оркестъра и хората…
 • На изпълнителите в оркестъра пожелавам да са живи и здрави, да работят все така сплотено, с удоволствие да доставят радост на хората. На всички останали също пожелавам да са живи и здрави, да се обичат и да слушат хубава музика.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук