Директорът на Градска библиотека „Пеньо Пенев“: Книгата е духовна храна, която спасява и дава надежда

Възпиташ ли от едно дете читател, то завинаги остава читател, казва Валентина Терзиева

Целият ми професионален път е свързан с книгите, с библиотеките, казва Валентина Терзиева. От началото на ноември миналата година тя бе временен директор, след пенсионирането на Петко Каневски, а в средата на тази спечели конкурса за директор на Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Терзиева е родена във Враца, но от дълги години е димитровградчанка. Разговорът с нея е продължение на представянето в izvestnik.info на новите ръководители на културни институции в общината.

 • Г-жо Терзиева, още нещо за Вас?
 • От почти 15 години работя в библиотеката. Професионален бакалавър съм по „Книгоразпространение”, бакалавър по „Библиотечно-информационни дейности”, магистър по „Библиотечно-информационни науки и културна политика”. В момента съм докторант по „Библиотекознание и библиография“. Целият ми професионален път е свързан с книгите, с библиотеките. Обичам да казвам, че съм сред щастливите хора, за които работата е хоби и хобито е работа.
 • Как започнахте в димитровградската библиотека?
 • Беше отдавна, когато директор беше Панка Михайлова, на която съм благодарна, че ми подаде ръка. Тя ми даде шанс да започна работа в библиотеката. Беше в периода, когато завършвах бакалавърската си степен и ми предстоеше държавен изпит. Винаги ще мисля за нея с уважение и респект. Мечтата ми бе да работя в детския отдел, но по нейна преценка, започнах в отдела по обработка – най-тежкият в една библиотека, където имах добър учител в лицето на Филка Кузманова… С течение на времето, през 2009 г., по времето на директора Илко Чамов, ме преместиха в отдел „Читалня за точни, приложни и хуманитарни науки“. Работата там ми пасна на характера, защото бе предизвикателна и разнообразна. Главен библиотекар станах през 2017 г., преди година – временен директор, от няколко месеца – титуляр на поста.

Разширяваме присъствието си онлайн

 • Какви бяха новостите в библиотеката през изминалата година?
 • Започнахме с разширяване на присъствието ни онлайн, за което бяхме допълнително предизвикани от ковид ситуацията. При възникването й, имахме основна Фейсбук страница, на детския отдел, както и сайт. Разширихме присъствието си в Инстаграм, Туитър, Ютуб канал, който тръгна най-добре. Постепенно ги развиваме, предстои да обновим и сайта. Работата с децата бе другото основно направление и добрите резултати са видими. По него нещата бяха в застой, но в края на годината, когато е време за равносметка, цифрите показват, че сме на прав път и постигаме дори по-добри резултати от очакваното. В условията на ковид обърнахме внимание на по-значими инициативи, не толкова на броя им. Ще отбележа пилотния ни проект „Занимателна ваканция“. Имали сме и преди летни програми за най-малките ученици, но по-скоро, за уплътняване на времето. Сега програмата беше насочена към завършилите 1 и 2 клас, използвайки капацитета на педагозите в библиотеката, за да утвърдим знанията на малките ученици и да ги провокираме да научат нови, почти през цялото лято. Смятаме да я реализираме и догодина.

Проучваме потребностите на потребителите

 • Какво могат да очакват читателите ви през Новата 2022 година?
 • Преди известно време 8-годишният ми син измисли слогана: Най-забавните неща се случват в библиотеката. Приготвили сме много инициативи, реализацията на повечето от които зависи доколко ще се задържат здравните мерки. Иска ми се да поканим национално познати писатели, например. Такива събития липсват на читателската аудитория в последните години. Продължаваме стратегията за работа с деца, защото те са най-ценните ни потребители. Възпиташ ли един малък читател, той завинаги остава читател, дори да има отлив от четенето през годините. Отворени сме и за предложения. В заемната сме поставили кутии за мнения и предложения, които могат да бъдат давани също по информационните канали, по пощата или телефона. За мен обратната връзка е много важна. Подготвяме и анкетно проучване, за степента на удовлетвореност на нашите потребители и като стъпка към оформяне на стратегии за задоволяване на потребностите им.
 • Как ще привличате читатели. Какво правите и ще правите, за да сте в крак с новото време?
 • Споделяме и се опитваме да въведем опита на по-големи библиотеки, проучваме добрите практики и потребностите. Намираме различни начини за взаимодействие, като изнесено бюро на входа, за читатели без зелени сертификати, без да нарушаваме заповедта… Смятам, че библиотеките трябваше да останат напълно отворени, както хранителните магазини, защото за мен книгата е вещ от първа необходимост. Това е духовна храна, която спасява и дава надежда, особено във времето, в което живеем.

Читателите при нас се увеличават

 • Налага се мнението, че хората все по-малко четат. Такива ли са вашите наблюдения?
 • Щастлива съм да опровергая това мнение. Статистиката към края на годината показва, че имаме с над 200 повече регистрирани читатели, спрямо 2019 г. Миналата 2020 г. не е особен критерий, защото бяхме затворени за месец и половина, но сравнявайки настоящата с 2019 г., не само не изгубихме читатели, както в други библиотеки. При нас те се увеличават. Разбира се, посещенията не са както преди, но и при тях отливът не е съществен. Приключваме 2021 г. удовлетворени и си поставяме още по-големи цели за идната 2022 г.
 • Читателите се увеличават. Отнася ли се това и за библиотечния фонд?
 • Да, разбира се. Тази година имаме закупени около 1800 заглавия. Купуваните ежегодно книги, по принцип, са в процентно изражение 60/40 – художествена литература в различни жанрове и отраслова. В момента колегите обработват 357 нови заглавия, придобити от последния ни спечелен проект. Те ще са пред читателите в първите дни на Нова година. Освен това преди дни направихме любимото ми предколедно пазаруване на книги, които също предстои да бъдат обработени и заведени във фонда.

Преди ценна бе информацията, сега – коя е истинската

 • Каква е според вас разликата между четенето в интернет и на книги?
 • От интернет ни залива много информация. Там пише всеки, независимо дали може или не може да се изразява. В интернет на мен ми липсва да прочета качествения изказ, по правилата за правопис. За съжаление, на все повече издания на книжния пазар им липсва добра редакция, виждаме правописни грешки… Въпросът е и какво чете човек в интернет. Аз държа на тактилността – да пипна, да усетя, да помириша книгата, да й сложа разделител. От ключово значение е и качеството на информацията. Във Фейсбук, например, информационната тежест е огромна, но ни ограбва повече отколкото трябва, откъм качество. Преди 20 години най-ценна беше информацията. Днес най-ценна е истината. Информацията ни залива отвсякъде, но по-трудно преценяваме коя е истинската.
 • Мнението ви за културния живот в Димитровград? Трябва ли да стане по-атрактивен?      
 • Скромното ми мнение е, че кипи културен живот, какъвто не навсякъде има, ако говорим за градове от мащаба на Димитровград. Имаме Забавно духов оркестър, какъвто едва ли има на много места, Акустично джаз трио, галерии, музеи, театър, правим изложби, разнообразни събития, от които хората би следвало да са доволни. За да решим дали трябва да е по-атрактивен, трябва да знаем какви цели си поставяме. Може би ще е хубаво да има допитване до хората, какво те очакват от културния живот, какво им липсва, какво би им било интересно. Може би е дошло време да помислим за промяна на сценариите при представянето, спрямо съответните потребителски категории. Трябва да подходим мениджърски към опаковките на културните продукти. Възможности имаме страхотни.
 • Посланието ви към читателите и гражданите?
 • Преди всичко желая здраве, надежда, кураж и една свободна Нова година! Ковид кризата ни научи, че нищо не е даденост и трябва да опазваме истинските неща – добротворчеството, любовта, грижата за другия. Така че на себе си и останалите пожелавам благодани сърца. Мисля си, че благодарното човешко сърце е ключът към Божието сърце, откъдето идват добрите неща.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук