ДИРЕКТОРКАТА НА ПМГ ОТИВА В САЩ ПРЕЗ ЮНИ ЗА НАГРАДА

Уилямс колидж
контакти

[quote]ИЛИЯНА СЛАВОВА ВЗЕМА ПРИЗ ЗА УЧИТЕЛИ ОТ „УИЛЯМС КОЛИДЖ“[/quote]

Директорката на ПМГ „Иван Вазов“ Илияна Славова ще посети САЩ на 1 и 2 юни, за да получи наградата „Олмстед прайс“ от „Уилямс колидж“, щата Масачузетс. Това е общо взето нещо като нобелова награда за отличаване на някой от най-добрите учители в света, образно се изрази възпитаничката на колежа и бивша ученичка на гимназията Радина Тодорова.

Колежанката, заедно с останалите, получила информация за „Олмстед прайс“ и решила да номинира Илияна Славова, но и казала, когато преминала във втория кръг. Процесът на кандидатстване започва с номинация, включваща есе. В него се обяснява каква роля е изиграл учителят в живота на ученика и защо трябва да получи тази награда. На втория етап се отсяват 4 от 100 претенденти, последвано от обширно CV. На трето място идва препоръката, която в случая е дошла от шефа на Регионалния инспекторат по образованието /РИО/ Иван Панайотов.

Директорката на гимназията е единствената наградена международна учителка. Останалите са американци за тази година. В предишни издания имало още двама българи. Призът се връчва от 1976 г., като всяка поредна се избират по 4 учители. Тя е на името на Джордж Дж. Олмстед, завършил колежа през 1924 г. След неговата смърт, жена му Франсис завещала цялото имение и състояние на „Уилямс колидж“. С тези средства се основала наградата. През настоящата 2013 г. всеки от четиримата ще получи по 2500 долара. Те са предвидени за съответните училища и могат да се ползват по преценка на управлението.

Преди няколко месеца Радина ми изпрати съобщение. В него пишеше, че искала да е тайна, но вече трябва да ми каже. В мига, в който го прочетох, тогава получих наградата, въодушевена беше Илияна Славова.

Радина Тодорова завършва ПМГ „Иван Вазов“ през 2009 г. След това продължава в „Уилямс колидж“. Там учи в двойна степен „История на изкуствата“ и „Социология“. Церемонията по връчването на дипломата ще бъде на 1 и 2 юни на завършващ клас от 450 колежани. Тогава там ще бъде и директорката. Финансовите средства за престоя осигурява американската страна. 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. Г-жа Славова въобще не заслужава каквато и да е награда. Ученици сме ходили с оплаквания и нито веднъж не ни е обръщала внимание. Поставяла е учители на позиции, за които нямат и капка познания. Истината е, че тя се интересува само за собственият си имидж, а не за това, което се случва под покрива на гимназията.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук