ДИОНИСИЙ И АРИАДНА ЧЕРПЯТ С ВИНО В КРЕПОСТ

празник на виното
контакти

Дионисий и неговата съпруга Ариадна ще почерпят в Крепост на Празника на виното днес. На 15 февруари самодейци от читалище „Селска пробуда“ ще влезнат в ролята на тракийския бог и неговата любима. Компания ще им правят виночерпец Ганимед и богиня Менада. Те ще бъдат в подходящите за случая облекла. Ще посрещат гостите на празника с младите вина на 2012 г.

В митологията Дионисий се представя като божество на възраждащата се и умираща природа, на виното, лозарството и веселието. Почитан е в Древен Рим, Тракия, Фригия. Неговата съпруга Ариадна е дъщерята на критския цар Минос. Ганимед пък заради красотата си, докато пасял стадата на баща си по склоновете, бил похитен от Зевс и отведен на Олимп. Там поел задълженията на виночерпец на боговете. Пред него върви богиня Менада, която носи поднос с храна и помага при наливане на виното.

Празникът в Крепост започва в 18:30 часа в ресторант „Рай“. Ще бъде организиран конкурс за най-добро вино. Желаещите да участват производители трябва да носят бутилка от божествената напитка. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук