Динамична обстановка: Предотвратени са 170 000 опита за незаконно влизане в страната

319 досъдебни производства с 311 обвиняеми за каналджийство, от началото на годината

контакти

Миграционната обстановка по границите на Република България и през октомври остава динамична, съобщават от пресцентъра на МВР.

От началото на годината до 31.10.2023 г. българските гранични полицаи са предотвратили над 170 000 опита на граждани на трети страни да влязат незаконно на територията на България.

Това е увеличение с почти 24% в сравнение със същия период на 2022 г., когато са били към 137 200.

През същия период са предотвратени опити на повече от 500 граждани на трети страни да преминат незаконно на вход гръцко-българската граница.

Най-натоварена в миграционно отношение е българо-турската граница, където е над 99% от общия миграционен натиск на държавната граница.

През първите 10 месеца на тази година 1364 мигранти са задържани в граничната зона при нелегално влизане в страната, от тях 1304 – на българо-турската граница.

За този период за незаконно преминаване на границата на изход от страната са задържани 2172 граждани на трети страни. Най-натоварена на изход остава българо-сръбската граница, където са задържани 88% от тях.

Сред националностите на задържаните мигранти най-голям е броят на гражданите на Сирия, следвани от Афганистан, Мароко, Ирак, Турция и др.

Общият брой на задържаните мигранти е 16 336. Благодарение на усилията на Гранична полиция и останалите полицейски структури, те са спрени по пътя им към Европа тази година.

През първите 10 месеца на годината са образувани 319 досъдебни производства с 311 обвиняеми за каналджийство (по чл. 280 и 281 от НК), което е с 12% повече в сравнение с миналата година.

През последните месеци Главна дирекция „Гранична полиция“ е изпратила 107 мотивирани предложения за налагане на принудителни административни мерки на трафиканти, които да не бъдат допускани на територията на България.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук