Динамика: Очакват до 7% безработица и втора вълна безработни към края на годината

контакти

Максимум до 7% безработица и втора вълна от безработни се очаква към края на годината, стана ясно от разговор по NOVA със социалния министър Деница Сачева. Припомняме, че към края на 2019-а Агенцията по заетостта отчете рекордно ниска безработица.

В момента, безработните у нас са 284 хиляди души. Около 201 хиляди бяха безработните в началото на кризата. Сега нарастването е с около 83 хиляди души, поясни Сачева.

Динамиката на пазара на труда е голяма. За периода, при който 83 хиляди загубиха работа, 67 хиляди намериха, така че е трудно да кажем как ще се развият събитията в края на летния сезон. По-скоро, ако има нова вълна безработица, тя може да се очаква в края на септември и началото на октомври, допълни социалния министър.

Работим с очакването, че ще завършим годината, прогнозно, максимум със 7% безработица, каза още Деница Сачева, разговора с която може да проследите тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук