ДИМИТРОВ КЪМ КМЕТОВЕ: ОБЕЗЛЮДЯВАМЕ СЕЛА, АКО НЕ СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ

Ако не бъдат предприети ефективни мерки, селата ще останат без средства и през следващия програмен период 2014-2020. Това води до риск от обезлюдяването им, тъй като важните инфраструктурни проекти и мечтите за решаване на питейните проблеми ще бъдат отложени за далечното бъдеще. Това заяви председателят на ОбС Стефан Димитров при среща с кметове на населени места и кметски наместници. Той акцентира върху опасността селата да останат „бели петна“, имайки предвид тези, неполучаващи финансиране по нито една от европейските програми.

По думите му към момента малките населени места в общината не попадат в обхвата на програмите „Развитие на селските райони“, „Околна среда“ и „Региони в растеж“. По тях те биха могли да получат средства в размер на около 65 млн. лв. за подобряване на инфраструктурата и водоснабдяването. Припомни на кметовете и наместниците, че е внесъл в общинския съвет докладна с искане за попадане на общината ни в обхвата на „Развитие на селските райони”. По въпроса е провел и редица срещи с депутати и министри. Резултатите обаче не са обнадеждаващи, подчерта Димитров.

Управниците по места споделиха проблемите си. Те заявиха, че не могат да поправят покрив на читалище, камо ли да мислят за мащабни проекти. Бяха категорични, че затрудненията са много и се задълбочават, но трябва да бъдат решени възможно най-скоро. Част от тях се заканиха, че са готови на стачни действия, ако населените места от общината не бъдат включени в обхвата на „Развитие на селските райони” и „Региони в растеж”.  Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук