СТ. ДИМИТРОВ КЪМ ГЕРБ: НЕ ПРОТИВ КОНСТИТУЦИЯТА ЗА ДИЯН ГЕОРГИЕВ

Най-големият казус е дали председателят на сесийната група на ГЕРБ Вълчо Митрушев може да действа срещу Конституцията или да я пренебрегва. Със своя подпис да поиска изключването на общински съветник, коментира председателят на ОбС Стефан Димитров. Той визира уведомлението на Вълчо Митрушев на последната сесия, с което заяви промяната, настъпила в сесийната група ГЕРБ. Става дума за отпадането от състава и на съветникът Диян Георгиев.

Стефан Димитров коментира, че писмото е подписано само от Вълчо Митрушев, въпреки че в него са изброени имената на 10-te съветника от групата. Така се създава правен казус, който председателят ще поиска да се разгледа от правната комисия в местния парламент. По думите му в правилника на ОбС никъде не се третира въпроса за изключване на общински съветници. Всеки може да напусне по собствено желание. Законът за местното самоуправление и местната администрация също  не урежда подобно изключване.

Единственият член в ЗМСМА е обявен за противоконституционен – никой няма право да изключва съветник от сесийна група. Групата може да се разпадне, но докато има трима представители – продължава да съществува и не губи никакви права. Хипотетично, ако всички напуснат ГЕРБ, могат да създадат формирование с друго име – ГЕРБ 1, например. Трябва да се търсят вещите познания на Галина Чингарова и другите юристи в местния парламент, каза още Димитров. Допълни, че е говорил с главният юрист на общината Димитър Гавазов. Той също потвърдил, че никъде не се третира начина, по който може да бъде изключен от сесийна група даден местен парламентарист. Извън правната част, си зададе въпроса дали останалите гербери са наясно с представеното уведомление. Според председателя, ако се бяха подписали, щеше да е ясно, че не искат Диян Георгиев в групата си. Това обаче не променя факта, че нямат право да го изключат. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук