ДИМИТРОВГРАД ЩЕ ИЗЛИЗА НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР НА ЕЛЕНЕРГИЯ

[quote]АМБИЦИЯ: ПОДМЕНЯТ ЦЯЛОСТНО УЛИЧНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ ДО КРАЯ НА МАНДАТА[/quote]

Съвсем скоро се очаква Община Димитровград да излезе на свободния пазар на електроенергия, обявиха оттам. Причината за това са високи суми, които се заплащат за ток.

Следващата седмица пускаме процедура за избор на доставчик на еленергия, за да имаме възможност да намалим общата стойност на разходите. През зимния период плащаме около 70 хил. лева месечно, конкретизира кметът Иво Димов.

Път в тази посока е смяната на старите лампи по бул. „Трети март“, Кръговото и отсечките към него с нови LED крушки. Като допълнение, местният парламент взе решение Общината да кандидатства с проект по инвестиционна програма по климата към Национален доверителен еко фонд. Разработката цели енергоспестяващи осветителни тела да се монтират и по булевардите „Димитър Благоев“, „Георги С. Раковски“ и „Стефан Стамболов“. При положително развитие, Общината ще съфинансира 15% от стойността на проекта.

Имам амбицията до края на мандата да подменим цялостно остарялото осветление в града. Смятаме да използваме собствени средства и такива по програми. Процесът е дълъг, бавен и сложен, но си заслужава, коментира градоначалникът.

Същевременно, Община Димитровград ще се присъедини към инициативата на кметове, имащи споразумение за климата и енергията, което води борба срещу глобалното им изменение.

Над 20 града са подписали споразумението към момента, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас… Когато и ние го направим, ще можем, заедно с партньори два големи европейски града, да подготвим пилотен еко проект и да използваме част от европейския ресурс. За момента подробности няма да давам. Първата стъпка е присъединяването и изготвянето на програма, която ще е готова до края на годината, обобщи Иво Димов.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук