Димитровград част от международна мрежа на новите градове в Европа

контакти

Димитровград е част от одобрената европейска програма „Новите градове – нови прочити” (New towns – New Narratives), с организатор Международният институт за нови градове (INTI) със седалище в град Ротердам, Нидерландия. Участието в проекта се осъществи със съдействието на Фондация „Ново архитектурно наследство” (НАН). Подготовката на проекта и взаимодействието с организаторите продължи почти година и се осъществи от арх. Йоана Митвичина, под ръководството на арх. Анета Василева и арх. Емилия Кълева от НАН.

Периодът на програмата обхваща периода 2024 – 2025 година. В международната колаборация участват общо 15 нови градове от различни страни в Европа, сред които Иври сюр Сен – предградие (град-сателит) на Париж, Нова Хута (Полша), Нова Горица (Словения), Илияш (Босна и Херцеговина), Кохтла-Ярве (Естония), Спайкенизе (Нидерландия),  Зутермер  (Нидерландия), Милтън Кийнс ( Англия).

През 2023 г. Димитровград стана част от тази международна изследователска мрежа, която ще изследва сложното взаимодействие между общности, градски пространства и история.

Международният институт за нови градове (INTI) e платформа за изследвания, образование и обмен на знания за „новите градове”, която съществува от 2009 г. Той изучава миналото, настоящето и бъдещето на планираните общности в един все още активно урбанизиращ се свят. Организацията обединява мултидисциплинарен експертен опит в сътрудничество с публични, частни и академични партньори, инициира проучвания, предлага образователни програми и организира публични събития и лекции.

Днес Европа е дом на повече от 200 нови града, построени през ХХ век, които споделят много общи урбанистични и социални характеристики: проектирани са от нулата в периода след Втората световна война, резултат са от централното планиране в Западна и Източна Европа през периода, преживели са сравнително бързо градско развитие, демонстрират специфични демографски модели и съдържат хомогенен жилищен фонд. Поради сходствата, тези нови градски структури днес са изправени пред сходни и предвидими общи предизвикателства.

Програмата „Новите градове – нови прочити” (New towns – New Narratives) предвижда организирането на шест събития в няколко от градовете, включени в мрежата.  Първото стартиращо събитие ще се проведе през март 2024 г. в Ротердам, организирано от Международния институт за нови градове. В рамките на проекта ще се проведат лекции, работилници и семинари с представителите на участниците, в които ще бъдат представяни серия от лекции по проблемите на новите градове, като целта е да подобри качеството на живот в новите градове по света. Димитровград ще бъде активен участник във всички събития. Резултатите от проекта ще бъдат публично представени през 2025 г. със семинар, публикация и изложба в град Нова Горица, Словения, който ще бъде и Културна столица на Европа през 2025 г.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук