ДИМИТРОВГРАД УСВОЯВА 18 МЛН. ЛЕВА ПО ИНВЕСТИЦИОННАТА СИ ПРОГРАМА

newbeautyОдобрена е инвестиционната програма на Димитровград, по Оперативна програма „Региони в растеж“,  приоритетна ос 1 „Устойчиво градско развитие“. Следващата седмица в Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ ще се подпише договор за 17 781 900 лева. Те целево се отпускат на Димитровград, за следващия програмен период, които ще могат да бъдат усвоени, коментираха от ръководството на Общината.

Изискването по програмата е изготвянето на основен и резервен списък, част от инвестиционната програма, по раздели. По градска среда, ще бъдат вложени малко над 5 млн. лева за ремонт и реконструкция на пешеходна зона и междублокови пространства в централна градска част. По образователна инфраструктура, за 6 млн. лева ще бъдат ремонтирани сградите и дворовете на ПМГ „Иван Вазов“, ОУ „Пенчо Славейков“, СОУ „Любен Каравелов“, ОУ „Алеко Константинов“, ЕГ „Иван Богоров“, ОУ „Васил Левски“. В социалната инфраструктура – бивше общежитие към ПГ „Асен Златаров“ ще бъде преустроено в център за временно настаняване. В културната инфраструктура – 2,2 млн. лева ще се отделят за основно обновяване на ОДТ „Апостол Карамитев“, както и 3,4 млн. за реконструкция на културен дом „Химик“, заедно с прилежащите си части.

Обектите в резервния списък ще бъдат ремонтирани, ако бъдат спестени пари или има преразпределение на средства от други, санкционирани, общини. 20% от ресурса трябва да бъде изпълнен и верифициран до 2018 г. Ако не стане, Управляващият орган ще отнема  от тези общини средства и ще ги преразпределя на други, по-активни. Надявам се ние да се справим добре, да получим допълнителен ресурс, за да изпълним и основния, и резервния списък, сподели кметът Иво Димов.

В резерва, за градска среда, са етапи на реконструкция по централна градска част и парк „Марица“. В образователната инфраструктура – ОДЗ „Райна Княгиня“, ОДЗ „Осми март“, ОДЗ „Пролет“, ОДЗ „Радост“, ОДЗ „Приказка“, ЦДГ „Роза“, ЦДГ „Слънце“, ЦДГ „Звънче“, ЦДГ „Йорданка Чанкова“.

Община Димитровград е сред първите 10, които имат одобрена инвестиционна програма. Тя, с още 39 общини, попада като бенефициент по приоритетна ос 1.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук