Димитровград се побратимява с хърватския Кутина

контакти

Дългогодишното приятелство между Димитровград и хърватския Кутина съвсем скоро ще прерасне в побратимяване между двата града. На септемврийското си заседание, идния четвъртък, предстои Местният парламент в Димитровград да приеме предложението, получено в Община Димитровград – за подписване на споразумение за приятелство и сътрудничество.

Партньорството между Кутина и Димитровград датира повече от 7 години. Покана за побратимяване, през 2015 г., отправи тогавашният кмет на хърватския град Андриа Рудич, по време на тържествената част за празника на Димитровград.

Предложението е логично продължение на поддържаните приятелски отношения между Хърватска и България… Тази година, при посещението си на празника на Димитровград, заместник-кметът на Кутина Соня Репич представи предложение за споразумение от кмета на Кутина, за официално побратимяване с Димитровград. Считам, че подписването на споразумението ще създаде допълнителни възможности за обмяна на опит в различни сфери, за реализация на съвместни проекти и форуми, пише в доводите по точката председателят на ОбС Димитровград Гергана Кръстева. Тя е под №5 в дневния ред на заседанието следващата седмица, повече за който може да видите тук.

Кутина е хърватски град, разположен в Централна Хърватия, на около 70 км от Загреб и е най-голямото селище в хълмистата област Мославина, окръг Сисак – Мославина.  Той е наричан „Зелен град”, поради многобройните гори и паркове, които се намират на негова територия. Мославина заема централната ключова и свързваща част от територията на Република Хърватска. Най-високата надморска височина е 489 м, а най-ниската 49 метра. Град Кутина е на надморска височина от 149 метра. Кутина е носител на основните икономически, културни и транспортни функции на региона Мославина.

Името на Кутина е споменато за първи път на 10 ноември 1258 г. в Хартата на унгарско-хърватския крал Бела IV под името Котиням.

През 19-ти век Кутина става важен търговски и занаятчийски център, потвърдено със специална харта на 3 март 1837 г.

През 1886 г. на площада в Кутина избухва опустошителен огън. Предвид големия брой дървени къщи, повечето от тях са били опожарени. В реконструкцията са изградени нови градски къщи, които сега съставляват историческия център на Кутина.

За културна ценност на Кутина – църква „Света Мария на снега“ от 1767 г. и  до днес е не само запазена, но и напълно реставрирана. Със своя бароков олтар и богати фризови орнаменти по стените, този католически Храм е сърцето на Кутина.

Друга забележителност е музеят „Мославина“,   създаден през 1960 г. Той се намира в бившия летен замък на Ердоди, построен през 18-ти век и модернизиран в края на 19-ти век.

Отвореният университетски колеж на Кутина е културна и образователна институция от 1952 г. насам и се грижи за филмовата, музикалната и сценичната култура. В рамките на музикалната и сценична култура се организират посещения на концерти и театрални представления в Загреб, както и посещение на театрални групи в Културен център в Кутина. Музикалната култура сред младите хора се развива успешно от Музикалното училище „Борис Папандопуло“…

На снимката, от архива – меморандум за сътрудничество, преди около три години, подписват кметът на Димитровград Иво Димов и колегата му Андриа Рудич.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук