Димитровград отново обгазен, докато ТЕЦ „Марица 3“ не работи

РИОСВ да уведоми обществеността кой ще понесе отговорност, настояват от централата

Димитровград е бил обгазен със серен диоксид в 10 часа на 4 септември 2022 г. В същия ден е имало високи нива в още два последователни часа. Превишението е реализирано в период, в който ТЕЦ „Марица 3“ – сочен като основен замърсител на въздуха в града, не е работил.

От Централата настояват Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) да уведоми обществеността кой ще понесе отговорност. Подчертават още, че регистрираното вчера превишение на средночасовата норма на нивото със серен диоксид е 11-то поред за тази 2022 г. Остават още 13 броя превишения до допустимите 24 броя за една година.

Към 4 септември ТЕЦ-ът не е работил. Спрян е още на 2 септември. Настояваме обществото на Димитровград да бъде запознато незабавно с тези факти. Държим също така контролният орган в лицето на РИОСВ – Хасково да уведоми обществеността КОЙ точно ще понесе отговорност за регистрираното превишение. КЪДЕ е била извършена проверка, НА КОЙ са били дадени предписания и ЧИЯ дейност ще бъде спряна? Ако Централата работеше, отговорът на тези въпроси щеше да е ясен. Сега обаче дълбоко се съмняваме да има яснота, подчертават в от димитровградската Централа.

Ето защо както не веднъж сме заявявали, ние не отказваме да понесем своята отговорност, но тя трябва да е справедливо определена, спрямо нашият принос за качеството на атмосферния въздух на Димитровград. Категорично ОТКАЗВАМЕ да носим цялата отговорност за качеството на въздуха на Димитровград и целия югоизточен регион, където оперират 4-те най-големи въглищни централи, допълват от ТЕЦ „Марица 3“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук