Димитровград отказа парите на efbet за футбола си, но може пак да ги поиска

Общинският съвет в Димитровград отхвърли искане, свързано с предложение на търговското дружество, притежател на марката „efbet”, за сключване на договор за спонсорство на футболен клуб „Димитровград 1947“, което предизвика много коментари на заседанието, както и извън него. Има вероятност обаче точката да бъде разгледана отново или да бъде прегласувана, стана ясно от допълнителен коментар на кмета Иво Димов.

В Общинска администрация – Димитровград постъпва искане от ФК „Димитровград 1947“ за предоставяне на рекламни площи, общински терени, за поставяне на рекламни съоръжения – билбордове и стълбове на уличното осветление. То е свързано с предложение от търговското дружество, което иска да финансира отбора за обща сума от 250 000 лв,., които да бъдат инвестирани са срок от 5  години, разпределени на равни месечни вноски. Ангажиментът е още да се да поръча и достави официална мачова екипировка на футболистите от представителния мъжки отбор за сезон 2022-2023 г., за сметка на дружеството.

От 30 гласували общински съветници 20 бяха за предложението, 6 бяха против, 4 се въздържаха. Така то бе отхвърлено поради изискването за квалифицирано мнозинство, тъй като се предоставя за безвъзмездно ползване общинска собственост. Сред мотивите бе, че от една страна помагаме на спорта, от друга, поставяме реклами на хазарт в целия град, изразено от общинския съветник Калина Монева.

Кметът Иво Димов посочи, че няма да е така, тъй като ще са на входно-изходните артерии на града, на околовръстния път и т. н. Същевременно обясни, че ако средствата се дадат на Общината, не може да ги пренасочи към футболния клуб. По-лесно е да се дадат стълбовете безвъзмездно на клуба, който да сключи договор и да ги предостави на компанията, за да рекламира.

В случая, става въпрос за 7 точки за билбордове и 150 стълба за знамена – на входно-изходни артерии, околовръстния път… На тях е предвидено да бъдат изобразени гербът на Димитровград, логото на футболния клуб, на компанията, както и призиви, като например: Подкрепи отбора, Ела на стадиона… Уверението е, че те няма да са в близост до училища, детски градини и други образователни структури. Освен че точките са съгласувани от експертен съвет, билбордовете ще са изцяло нови, изградени от самата компания.

Ще решим как да процедираме. Може да продължим и така, но законът позволява да внеса предложението отново, заяви кметът Иво Димов, без да дава категорично мнение в едната или в другата посока. Той поясни още, че самата система в ОбС отчита поименно гласуване, но е имало срив и има вероятност за прегласуване, като подчерта, че повече трябва да кажат от Общинския съвет.

Не съм си и помислял, че може да има такава обструкция в ОбС по темата. Подобни практики на реклама има по целия свят. Хубаво ще е по 50 хил. лева да влизат във футболния клуб, който ще решава как да ги разпределя – за представителния отбор, за екипировка, оборудване, детско-юношеска школа…, посочи Иво Димов. Той допълни, че една фирма към момента дарява по 30 хил. лева годишно, останалите средства заделя Община Димитровград и ще е добра стъпка напред, ако се финансира допълнително ФК „Димитровград 1947“.

Снимка: Футболът в ДимитровградПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук