Димитровград на финала с устройствения си план, в Хасково тепърва започват

контакти

Димитровград е на финалната права с Общия устройствен план /ОУП/ на общината. Местният парламент прие окончателния проект за ОУП днес, на извънредна сесия. Той ще започне да действа, след обнародването му в Държавен вестник.

На заседанието бе коментирано, че Димитровград е сред малкото общини с изготвен такъв документ. За сравнение, в община Хасково тепърва тръгват по този път, с изготвяне на задание за изработване на ОУП.

Две години отне на община Димитровград изработване проекта за ОУП. Сред тежките процедури са съгласуванията с Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, които отнемат месеци. Липсата на средства също кара много общини да забавят работата по устройствените си планове с години.

Над 200 хил. лева струва на Димитровград изготвянето на проекта за ОУП. В това отношение, Общината имаше шанс да получи безвъзмездни 140 хил. лева от регионалното министерство, а останалите са съфинансирани. Причината за извънредна сесия се свързва именно с безвъзмездното финансиране за изготвяне на проект за ОУП. Цели се спазване на конкретен срок за изготвяне и приемане на проекта за ОУП, за да не се стигне до опасност да се връщат пари.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук