Димитровград на протест за чист въздух

контакти

На протест за чист въздух излязоха в съботния ден десетки димитровградчани. Дъждът не спря решилите да изразят волята си граждани и най-активните в уречения час се събраха под козирката на общината. После се отправиха на шествие към парк „Пеньо Пенев“, за да стане протестът още по-виден. Пред парка отново бе заявена воля за спиране на замърсяването, което, според инициаторите иде от ТЕЦ „Марица – 3“.

Инициаторите – Веселин Караджов, Росен Давчев, Антон Арнаудов /отляво надясно/

Градът се обгазява със серен, а в последно време и с азотен диоксид, коментира Веселин Караджов, който заедно с Росен Давчев и Антон Арнаудов застана, с голямо знаме, начело на шествието. – Замърсяването е системно от май месец, когато ТЕЦ-ът излезе от студения резерв и работи според плановете си. Обгазяването на града става в определени часове на денонощието и съответните институции трябва да правят проверки тогава, а не във време, когато предприятието не работи, каза още той.

Като редовно протестиращ определи себе си Богомил Минков, дошъл за шествието с противогаз

Според Караджов, по вътрешна информация, за която не може да твърди, че е достоверна, има проблем с част от сероочистката. Част от пречистващата инсталация не работела и, за да се оправи, предприятието трябва да бъде спряно, но това, заради икономически интереси, не може да се очаква.

Друг проблем, според инициаторите, е, че самата централа е морално и технически остаряла и, за да се преведе в съвременните екологични норми, трябва да инвестират много средства. Но, както виждаме от месец май насам, такива постъпки няма. Обгазяването продължава. Затова и протестираме – за чист въздух. Ето от вчера, може би заради гражданската ни инициатива ТЕЦ-ът не работи и въздухът е много чист, заяви Веселин Караджов.

Подчертан интерес към протеста в Димитровград проявиха регионални и национални медии

Инициаторите заявиха, че не искат предприятието да спре изцяло работа. Но в модерниpацията му трябва да се инвестира, за да се постигнат напълно екологичните норми.

Мислят ли хората, че гражданският протест ще постигне целта си?

Ако димитровградчани протестират масово, ще я постигне, изрази общото мнение Росен Давчев. – Това е първата изява, един вид да се преброим. Дали сме активни най-вече зад клавиатурата – във Фейсбук, или, наистина сме хора, които искаме нещо да се промени. Димитровградчани сме против постоянното обгазяване и замърсяването на въздуха. Това е нашата позиция. И, защитавайки я, нека се видим, нека разберем колко струваме като граждани, емоционално завърши Давчев.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук