Димитровград на косъм от обгазяване. Откъде идва замърсяването?

контакти

Димитровград е бил на косъм от обгазяване със серен диоксид преди дни. Високи стойности на този показател в атмосферния въздух е имало между 8 и 10 часа на 19 юни.

На практика, само три стотни не са достигнали, за да е налице превишение. Най-висока концентрация е имало на 19 юни в 9 часа сутринта – 347 микрограма на кубичен метър. За превишение на нормата се счита стойност над 350. Данните са от измервателната станция – Автоматична измервателна станция – „Раковски“.

Данните бяха потвърдени от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Хасково. Потърсихме допълнителна информация от Екоинспекцията за евентуалния замърсител, предвид, че ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград не работи от няколко месеца.

Предположението ни е, че тези измерени стойности на серен диоксид в Димитровград се дължат на пренос от ТЕЦ-ове в Маришкия басейн, в района на Гълъбово, заяви директорът на РИОСВ Мариана Вълчева.

Тя поясни, че средночасовата норма за серен диоксид е до 350 микрограма. Аларменият праг обаче, при който се информира населението и трябва да се вземат мерки, като затваряне на прозорци и ограничаване на излизанията, е съвсем различен. Той е 500 микрограма и то в три последователни часа.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук