ДИМИТРОВГРАД – НАЙ-ПРОЗРАЧЕН ОНЛАЙН В РЕГИОНА

контакти

Димитровград е най-прозрачен онлайн в региона. Това е отразено в проучването на Програма Достъп до информация /ПДИ/, проследяващо интернет страниците на институциите в изпълнителната власт, отразяващо прозрачността им в онлайн пространството през 2015 г. Община Димитровград е най-прозрачна, от всички 11 Общини в област Хасково. Тя е и в топ 20 по онлайн прозрачност между всички институции – местни и държавни власти в България.

Проучването е извършено в периода 10 март – 23 април 2016 г. Десетте изследователи на ПДИ са прегледали и оценили 565 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти, които са задължени да предоставят информация по Закона за достъп до обществена информация/ЗДОИ/, и независими органи на власт. Проучването се провежда за 6-та поредна година. То оценя задълженията за публикуване на информация в интернет и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

Нивото на прозрачност тази година бе оценявано по 126 индикатора, по които на Димитровград се отрежда 17-то място. Това е на позиция след община Крушари и непосредствено преди Министерството на отбраната в общия списък. Първа по прозрачност в интернет е Община Сливен.

В рейтинга на Органите на местно сомоуправление за всички области на страната, Община Сливен отново е първенец, Община Димитровград е на 14-о място. Хасково е на 116-о място, уточнява Красимира Славова, регионален координатор на ПДИ за Хасковски регион.

Администрацията в Димитровград губи точки по няколко направления: липсата на доклад в интернет за резултатите от общественото обсъждане на проектите; няма описание на регистри и бази данни, които поддържа институцията; няма предвидена секция – информация, предоставена по заявления за достъп; бюджетът е публикуван от 2013-а до 2016 г., а годишен финансов отчет има от 2012-а до 2015 г. Администрацията не е публикувала онлайн информация за плащания по договори за обществени поръчки, няма и регистър за разрешенията за строеж, няма данни за сключените договори по обществени поръчки.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук