ДИМИТРОВГРАД – В СПИСЪК С ФЕКАЛНО ЗАМЪРСЕНИ ВОДИ

В списък на асоциация „Активни потребители“, със замърсени води, попадна Димитровград. С най-замърсена вода са населени места като Ботевград, Димитровград, Костинброд, Златица.. В димитровградската питейна вода има завишени норми на нитрати и колиформи, информират от асоциацията.

При потенциално патогенните микроорганизми са изследвани два задължителни показателя – за колиформи и Еscherichia coli. Такива са открити в София, Ботевград, Ловеч, Димитровград, Златица и Костинброд. Наличието на тези микроорганизми в питейната вода е индикатор за фекално замърсяване. Обикновено колиформите и бактериите от вида Еscherichia coli не са опасни за здравето на хората. При определени обстоятелства, обаче, някои щамове на Еscherichia coli стават патогенни. В световен мащаб има хиляди смъртни случаи годишно предизвикани от Еscherichia coli, поети чрез храната или водата. Освен това, наличието на тези бактерии е индикатор за потенциалното присъствие в питейната вода на други по-опасни патогени, като дизентерия, тиф, холера, някои вируси и др. Поради тези причини дезинфекцията и контрола на микроорганизмите в питейната вода са приоритет за всеки ВиК оператор, съобщава пред standartnews.com изпълнителният директор на „Активни потребители“ Богомил Николов.

Какво е качеството на водата, „Активни потребители“ изследват в 29 града. В близо 50 на сто от градовете, включени в проучването, има един или повече замърсители на питейната вода. В тези населени места се наблюдават потенциални проблеми с други показатели, чийто стойности са близки до максимално допустимите… Предполага се, че при определени обстоятелства – обилни дъждове съпроводени със замътване на водоизточниците или при намаление на дебитите по време на засушаване, стойностите на тези замърсители могат да превишат максимално допустимите и потенциалната опасност да се превърне в реална. Само в 11 проби няма абсолютно никакви замърсители. Населените места без проблеми с питейната вода са Етрополе, Враца, Монтана и Панагюрище. Вижте повече тук.

tivibearings banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук