ДИМИТРОВГРАДЧАНКА СЪС СРЕБРО ОТ АСТРООЛИМПИАДА

НАОП Джордано Бруно
контакти

Със сребърен медал от олимпиадата по астрономия се завърна димитровградчанката Кристина Кирова. Тя е ученичка от 9 клас в ПМГ „Иван Вазов“. Състезанието се проведе на 13 и 14 април в Кърджали. Това бе 16-то издание, организирано от Министерството на образованието и Регионалния инспекторат по образованието /РИО/.

Освен Кристина Кирова, още един представител на гимназията – Теодор Жеков, взе участие в Кърджали, класирайки се на 5-то място. Изключително съм доволен от двамата. Постигнатите добри резултати ще им позволят да участват в подборния кръг на Международната олимпиада по астрономия. Това каза Димитър Кокотанеков, директор на Народна астрономическа обсерватория и планетариум /НАОП/ „Джордано Бруно“.

Сребърната медалистка участва за трета поредна година на национална олимпиада. На това издание бях в по-висока възрастова група. Конкуренцията беше голяма. На теоретичните задачи завърших на първо място. В практическия кръг задачата беше доста трудна – еднаква за нашата възрастова група и 11-12 клас. Въпреки това, успях да запазя позиции и да постигна второ място.

Димитър Кокотанеков отчете, че през годините няма друг ученик, който да е печелил толкова медали. Кристина Кирова има бронзово отличие от Международна олимпиада, златен и сребърен медали от национални олимпиади. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук